Menu

Székelyföldön - Gyimesekben

2011-07-27 11:12:23

 

Idén, július közepén, a II. Csobotfalvi Vigadalmat és az V. Jubileumi Csángó Hétvégét rendezték meg Csíkcsobotfalván illetve Gyimesfelsőlokon. Jászberényt három busszal négy kulturális csoport képviselte megközelítőleg mintegy 130 fővel. Külön érdem, hogy a gimnázium férfikara, Deméné Ilonka Gabriella karnagy vezetésével, remekül megállta helyét, megtalálta a „hangot” a hagyományőrző folklór fesztiválokon. No, de azért énekkar az énekkar, hogy keresse, meglelje a megfelelő hangot.
 

Le a kalappal a Lehel Vezér Gimnázium férfikara előtt. Nem riasztotta őket áramszünet, vihar, közös nagyháló a líceumban, mindig vidáman léptek a színpadra, s mindig sikert arattak. Tapsolt nekik öreg és fiatal, minden néptáncot és népzenét kedvelő, szerető ember egyaránt. A Jászberényi Hagyományőrző Együttes kisebb csapattal képviseltette magát, mert az együttes egy része a Hagyományőrző Egyletet segítette táncával Franciaországban, másoknak pedig nem volt jó az időpont. A Jászberényi Hagyományőrző Együttes több éve visszajáró vendég Gyimesfelsőlokon, de a Csíkcsobotfalvi Vigadalmon most vettek részt először. Velük utazott Jászapáti négy fős táncos küldöttsége is.
 

A Galagonya és az Árendás együttesekből létrejött Galáris táncegyüttes is útra kelt Erdélybe. A Galagonyások az elmúlt esztendőben mindkét rendezvény vendégei voltak, az Árendás táncosai most jöttek először e két fesztiválra, de közös volt az akarat a kiutazásra. Itt Erdélyben, a Somlyó hegy lábánál, a csíki barátoknál kapta az együttes a Galáris nevet. A harmadik busszal a Barkóca táncegyüttes érkezett a fesztiválokra.
 

Gyönyörű, történelminek nevezhető, felemelő pillanatnak lehettünk részesei a gyimesi hegyek által ölelve, mikor aláírták Gyimesfelsőlok és Jászberény Testvértelepülési Nyilatkozatát.

 

alt

Galériához kattintson a képre!


 

Az anyaországból még a szolnoki Cuháré a kisújszállási Nagykun Táncegyüttes, a turai Zagyva Banda, és a Bures Banda mutatta be tudását. 
 

Mindekét fesztiválnak megvoltak a jászberényi közönség számára sem ismeretlen moldvai csángó vendégei. Csobotfalván a Külső-Rekecsini, míg Felsőlokon a Pusztinai hagyományőrzők mutatták be gyönyörű táncaikat, énekeiket. Természetesen mindkét fesztiválon a helyi hagyományőrzők is bemutatkoztak. Az Csíkcsomortáni zenekar és együttes, az Antal Banda és hagyományőrző táncosok Csobotfalván, Antal Tibor, Tímár Viktor, a Kesice gyermektánccsoport, a Gyimesközéploki Ordasok, a Kostelki táncosok, a Zerkula Emlékzenekar Gyimesfelsőlokon.


Azok az erdélyiek, akik kultúrájuk megőrzéséért, annak bemutatásáért, magyarságuk megóvásáért dolgoznak, minden tiszteletet, segítséget megérdemelnek. Így Antal Imre és családja, Tímár-Zsombor László, Bodor Tibor, Antal Tibor és még sokan mások. Mindkét fesztivál szakmai együttműködő partnere, szervezési segítője Magyarországról a jászberényi székhelyű Országos Néptánc Baráti Kör Egyesület, Kocsán László elnök vezetésével.

 

K.L.


 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít