Szarvasbika-, őz-, vaddisznó trófeák

Vadászati kiállítás nyílt
 

2011-08-26 10:47:10

 

Pénteken éjjel, hajnalban pókok százai szőtték a hálójukat a Lehel Vezér Gimnázium tornatermében. Nem a háborítatlannak gondolt környezet okán láttak munkához. A teremben vadászati kiállítást rendeztek, s az installáció részeként nagyon sok zöldnövény, erdők-mezők díszei kerültek oda. A pókok pedig velük jöttek, és az éj leple alatt munkához láttak, az értékes trófeák agancsait át meg át szőtték hálójukkal. Reggel aztán a rendezők nem győzték a pókhálókat leszedni, hogy az elegáns és gazdag bemutató méltón várhassa a közönséget.


altVadászati kiállítás és vadászati rendezvénysorozat még nem volt Jászberényben. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Vadászkamara vezetése néhány évvel ezelőtt úgy gondolta, nemcsak szűk szakmai berkekben találkoznak a nyár végi értékelésre, hanem szélesebb körben ismertetik meg munkájukkal, eredményeikkel a megye lakóit. Általában kétévente rendeznek vadászati napokat, volt ilyen Karcagon, Túrkevén is. A jászberényi Lehel Vadásztársaság idén vállalta a házigazda szerepét, így került sor most itt a rendezvénysorozatra.


Pálvölgyi László, a Lehel Vadásztársaság elnöke pénteken reggel köszöntötte a gimnázium tornatermében a vendégeket. Dr. Kovács Sándor, a megyei vadászkamara elnöke elmondta, szeretnék, ha a vadászban nemcsak a puskás embert látnák, hanem a gazdálkodót, a vadállományt gondozót is. Megyénk kiemelkedően gazdag őzállománnyal rendelkezik, így sok díjnyertes őztrófeával is büszkélkedhetnek. Ezek legszebbjeit láthatjuk a kiállításban – főként azokat, melyeket a megyebeli vadászok ejtettek el –, de igyekeztek a vadállomány teljes palettáját is bemutatni. Így vadkan, szarvas, muflon, róka, fácán, túzok, vadkacsa, szajkó is látható a kiállításban. Hangsúlyozta, hogy a vadászok munkájának fontos része a vadállomány megőrzése és a vadászati tevékenység továbbadása. Juhász Dániel alpolgármester örömét osztotta meg a jelenlévőkkel. Ilyen rendezvénysorozat még nem volt a városban, s ezzel olyan értékeket láthatnak a jászberényiek, melyek nagyon fontosak.


A kiállítás érmes trófeáinak sora rendkívül elegáns, egy-egy faj esetében a környezet is imitálva van elhelyezve az igen gazdag az anyag. Gyönyörű és hatalmas szarvasagancsokat is megcsodálhatunk az őzeké mellett, de vadkanok agyarait is megnézhetjük egészen közelről. Van olyan vadász, aki ha nem a területet járja, akkor lefesti a szép állatokat. Ezekből a képekből egy minitárlatot is láthatunk a gimnáziumi tornateremben.

 

alt

Galéria
A kiállítás megnyitásán volt alkalom arra, hogy György Imrét, a Lehel Vadásztársaság fővadászát megkérdezzem, az idei esztendő vadászati szempontból vajon milyen. Elmondta, hogy a tavalyi ár- és belvíz miatti súlyos problémák okozta károk lassan „eltűnnek”. Vizes területek már alig vannak a város környéki vadászterületeken. A károsult, megüresedett területekre meglepően gyorsan visszatért az élet. A tavaszi, nyár eleji időjárás igen kedvező volt a vadak számára, a szaporulat megfelelő. Most a kánikula okozhat kisebb gondot, ha tovább tart, de a vadászok figyelnek a megfelelő élelmezés biztosítására ilyen esetben is.
 

Kiss Erika

 


Hír megosztása