Menu

Középkori erődöt épít hóból egy család Jászboldogházán

2012-02-15 11:56:13

 

Több tonna hóból épít a középkori magyar erődítményekre emlékeztető várat egy háromgyermekes család Jászboldogházán. Az édesapa szerint művük leginkább a boldogkői várra hasonlít, de a történelmi hitelességnél fontosabb, hogy a portájuk előtt emelt monstrum immár egy egész gyereksereg fellegvára.

   

Nagy Gyula úgy fogott bele e hatalmas vállalkozásba, hogy hivatását tekintve semmi köze sincs az építőiparhoz. Elvégre járműszerelőként dolgozik az állami vasúttársaságnál. S bár túl van már az ötödik ikszen, még mindig él benne a játék szeretete. Ráadásul a mozgással és a történelemmel sem áll hadilábon – állítja.
   

Hóvár építéssel először 12 évvel ezelőtt próbálkozott és azóta minden télen alkotott valami effélét, ha az időjárás kegyes volt hozzá és szolgáltatott elegendő „építőanyagot” e sajátos téli hobbihoz.
   

Idén már-már úgy tűnt, családjával együtt hiába sóvárognak e közös élmény után, ám a februári zimankó meghozta számukra az ideális feltételeket a nagy építkezéshez. Olyannyira, hogy a korábbi évek tapasztalatait hasznosítva minden eddiginél nagyobb munkába fogtak, amelynek eredményeként hamarosan az udvarukon és a házuk előtt lévő 20 centis hó teljesen elfogyott. Így azóta a környékből utánfutóval szállítják az utánpótlást – a máskor kínkeserves lapátolással vesződő szomszédok és utcabeliek egyhangú jóváhagyásával és nem kis örömére.
   

Bár még nem fejezték be az erődítményt – amelyről a „főépítész” úgy gondolja: leginkább Boldogkő várára hasonlít -, a férfi becslései alapján már így is több tonnányi havat használtak fel a szakszerűen zsaluzott, jéggé tömörített és láncfűrésszel formára vágott, középkort idéző várfal és bástyák kialakításához.
   

Az utóbbi napokban gyermekei is egyre inkább kiveszik részüket a munkából – mondja a házigazda, aki azt sem bánja, hogy ha jön az olvadás, menthetetlenül az enyészeté lesz megannyi dolgos délután és több hétvége nagyszerű eredménye a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kistelepülésen.


MTI

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít