Menu

XVII. Aratónap és XV. Kakaspörkölt Főzőverseny Jászapátin

2013-07-01 08:43:06

 

Szeretnéd megismerni, milyen volt régen a kézi aratás, cséplés? Érdeklődsz a jász hagyományok iránt? Feltöltődnél barátaid társaságában vagy csak egy jó kakaspörköltet ennél? Akkor neked is ott a helyed a jászapáti Tanyamúzeum előtti téren (Jászapáti 2000. Mg. Zrt. I. központja) 2013. július 13-án, szombaton!


A Jászapátiak Baráti Egyesülete ugyanis július második szombatján szervezi meg a XVII. Aratónap és XV. Kakaspörkölt Főzőversenyt a Tanyamúzeumnál. A rendezvényre látogatók hangulatos falusi környezetben ismerkedhetnek meg az aratás hagyományaival, eszközeivel. Az Aratónap és Kakaspörkölt Főzőverseny évek óta kiemelkedő eseménye a térségnek, amelynek nemcsak a Jászság és Jász-Nagykun-Szolnok megye, hanem az ország különböző tájain és a határon túl élő magyarokat is összehozza. A szervezők idén a Csíkmenaságból érkező Repülj Páva Egyesület tagjait hívták vendégül a rendezvényre.


Az aratónap programsorozata alkalmas arra, hogy túllépjünk a mindennapok nehézségein, lazítsunk egy kicsit. A hagyományőrző programok, íjász bemutató, póni lovaglás, helyi művészeti csoportok fellépései kizökkentenek a rohanó hétköznapok világából. A JABE a programok összeállításánál gondolt minden korosztályra. A legkisebbeket például kézműves foglalkozások, népi játszótér, vattacukor, homokozó, izgalmas játékok és egyéb színes programok várják.

 

alt




Amíg a kicsik részt vesznek a foglalkozásokon, addig a szülők a Nagyrédei Szőlők Borforgalmazó Kft. termékeit ízlelhetik meg, valamint a térség népi süteményeiből falatozhatnak. A reggeli pálinka vagy bor elfogyasztása után a közeli búzatáblában az aratók munkájával ismerkedhetnek meg a résztvevők. Az aratókat és vendégeiket a Muskátli Népdalkör kíséri. Nemcsak szemlélni lehet az arató férfiakat és asszonyokat, be is lehet kapcsolódni a kézi aratás munkálataiba.


Visszaérkezve a rendezvény helyszínére, délidőben a nagy munkát követően bizonyára mindenkinek jól esik az ebéd. Javasoljuk, hogy ne hagyja ki senki a baromfiudvar királyából készült finom falatokat.

 

alt




Az ebédet követően hűvös helyet keresve látunk vendégül mindenkit a Tanyamúzeumot bemutató tárlaton, a tombolasorsoláson pedig értékes ajándékok keresik gazdájukat. A délutáni programokat megszakítjuk számos versenyünk díjainak átadásával. Megtudhatjuk az aratónapi rajzverseny, a kakaspörkölt főzőverseny díjazottainak neveit is.


Idén első alkalommal kerül sor a Kakasszépségverseny meghirdetésére, amelynek eredményéről a látogatók döntenek. A szebbnél szebb Kakasok a bejáratnál várják, hogy szemügyre vegyék őket a vendégek és az érkezésnél kapott „Krajcárral” szavazhatnak a legszebb Kakasra.


Szervezőként szeretnénk, ha élményeidet megörökítenéd okos telefonoddal vagy egy videokamerával és megalkotnád a jövő esztendő „reklámfilmjét” számunkra. Ha a nagyközönségnek ez nyeri el a tetszését, egy dvd lejátszóval köszönjük meg munkádat.

 

alt

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít