Menu

Gondolatok egy előterjesztés margójára

2013-10-03 09:56:52

 

Jászberény város önkormányzata rendkívüli ülést hívott össze szeptember 27-re, egyetlen napirendi pont megtárgyalására. Az előterjesztés tárgya egy olyan pályázat benyújtása, amely a működési nehézségekkel küzdő önkormányzatoknak biztosít forrást.  Az előterjesztést dr. Szabó Tamás polgármester jegyezte. Eltekintve attól a logikai bukfenctől, amely szerint, „…önkormányzatunk a 2013. évre stabil és időarányosan is megfelelően végrehajtható költségvetéssel rendelkezik”, mégis kiegészítő támogatásra nyújt be igényt működőképessége megőrzése érdekében. Teszi mindezt 30 millió forint érdekében.


Hogy is van ez? A város stabil, megalapozott költségvetéssel bír, és eközben működési nehézségekkel küzd? Emiatt kell 30 millió forint? Miért pont 30 millió forint hiányzik a működőképesség megőrzéséhez?  Az előterjesztésben megtaláljuk a választ: az egyik helyi adótétel tervezett bevétele várhatóan 30 millió forinttal kevesebb lesz.


Vizsgáljuk meg az indokot.  Egyrészt a város több milliárdos költségvetéséhez képest ez a 30 millió forint elenyésző összeg, ami megkérdőjelezi az igénylés jogosságát. Szögezzük le, a város gazdasági szempontból nem működésképtelen.


Erkölcsileg megalapozott a város igénye?  Ma az a divat, hogy nincsenek erkölcsi kérdések, de mégis, egy olyan város, amelyik a megyében a második legnagyobb iparűzési adó bevétellel rendelkezik, morálisan elveheti-e a valóban a létükért küzdő kistelepülések elől ezt a 30 millió forintot? Ténylegesen szüksége van-e Jászberénynek erre a pénzre vagy sem? Gondoljunk bele, hogy vannak az országban olyan települések, amelyeknek az éves költségvetése 30 millió forint, vagy akár még annyi sem. 


Akkor nézzük a valódi okot. Információim szerint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálata áll a háttérben. Nevezetesen az, hogy a KEHI felülvizsgálta a város egyik beruházását, amely állami pénz felhasználásával valósult meg, és két megállapítást tett. Egyrészt nem a célnak megfelelően használta fel a város a pénzt, másrészt lényegesen nagyobb beruházást valósított meg, mint ami a pályázatban szerepelt. Ezért a várost elmarasztalta, és közel 30 millió forint bírsággal sújtotta. Ezt a tényt többszöri felszólításra sem volt hajlandó a polgármester  - akár zárt ülésen sem - a képviselő-testület tudomására hozni.


Mit mondjon az ember egy olyan városvezetésről, amelyik a saját kormányának Belügyminisztériumát is át akarja ejteni?

 

Magyar Levente

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít