Menu

A Darázs Keverő és holdudvara

2013-10-04 11:23:45

 

A jászberényi képviselő-testület Fidesz frakciójának tagjai és a helyi sajtó képviselői kaptak meghívást egy újabb üzemlátogatásra. Ezúttal a Szelei úton várták a vendégeket a Darázs Keverő Kft. telepén. Egy igen jelentős, sok településen működő cégcsoport tulajdonosa, Darázs István és munkatársai fogadták a látogatókat.


Rövid prezentáció szólt a cégcsoport tevékenységéről, melyet Darázs István szóban is kiegészítette. A baromfitápok készítésétől nagyon messzire jutott a családi vállalkozás. Az Alföldi Gabonaipari Vállalat jászberényi telepét 1993-ban vásárolták meg, ami új fejezetet nyitott a családi vállalkozás történetében. Egy új, korszerű keverőt létesítettek 1996-ban, mely hobby és haszonállatok etetésére alkalmas takarmánykeverékeket állít elő óránként 8 tonna kapacitással.

 

alt




Ha egy üzlet beindul, akkor nincs megállás. A Darázs-féle vállalkozással is így volt ez, egyre újabb és újabb tevékenységekbe fogtak, melyek főként a mezőgazdasághoz kötődnek. A környék legnagyobb gabonafelvásárlójának számítanak, évente 70-80 ezer tonnát dolgoznak fel.  Így mára évente 10 milliárdos árbevételt érnek el, s 12 telephelyen mintegy 400 embernek adnak munkát. Az idők során egykori téeszek is csatlakoztak hozzájuk, vagy részvényesként jutottak tulajdonhoz a gazdasági társaságokban. Az idő azt igazolta, ahová Darázs István belépett, csatlakozott vagy tulajdont szerzett, ott ma is értékteremtő tevékenység zajlik. Jelenleg meghatározóan növénytermesztéssel, állattenyésztéssel, liszt- és tojástermeléssel foglalkoznak, valamint tejágazatuk is van.


A cégcsoport tevékenysége nem csupán a Jászságra terjed ki. Van üzemük/telephelyük Hatvanban, Szügyön, Jászteleken, Alattyánon, Adácson, Atkáron, s Nagykörűben még cseresznyéskertjük is. Mezőhéken a Vital Eggs üzemében 80 ezer tyúk gondoskodik naponta a jó minőségű tojásról, mely hazai boltokba kerül. Évente 45 millió darab tojást értékesítenek. Összességében 12 gazdasági társaságot foglal magába a Darázs cégcsoport. Érdekessége még, hogy Egerben, Pásztón és Jászapátin zálogházat is működtetnek, de ez csak kis csepp a nagy tengerben.

 

alt




A Darázs Keverő Kft. telepéről Jákóhalmára ment a vendégsereg, ahol a Mária Malommal ismerkedhettek meg. Itt havonta 200 vagon búzát fogadnak, s őrölnek meg. A malom hagyományos magyar malom, már nincs sok hozzá hasonló. Az ilyen típusú malmoknak is leáldozóban van a csillaga, de a molnár mesterség is kihalóban van.


Darázs István arra kérte a jelenlévő polgármestert, a képviselőket, hogy tartsák szem előtt a szakképzés fontosságát. Nincs molnár, esztergályos, hegesztő, és még hosszan lehetne sorolni, milyen szakember hiányzik. Tucatnyi szakma halt ki, melyek fontosak lennének a hazai gazdaság számára. Ezzel szemben sok felesleges képzést tartanak, melyek nem adnak biztos megélhetést a fiataloknak, míg más téren hiány van. Ezt az álapotot a városvezetés kiigazíthatná, szólt a házigazda kérése. Nemcsak a maga nevében beszélt Darázs István, de a vállalkozók, cégvezetők nevében is, hiszen jó szakember nélkül a gazdaság nem tud fejlődni, eredményt elérni. Szabó Tamás polgármester bizony nem először hallott ilyen kérést, felvetést a gazdasági szféra oldaláról. Az ő támogató szándéka se lehet kétséges, de a szakképzés helyzete, lehetősége ettől sokkal bonyolultabb.

 

alt




A malom megtekintése után Alattyánba ment a csapat, ahol egy korszerű tejtermelő gazdasággal ismerkedhettek meg. Itt aztán van borjúnevelő, korszerű fejőház, s minden, ami a mai előírásoknak megfelelő. A 800 tehén évente 3,5 millió liter tejet ad. A takarmányozást is maguk oldják meg, hiszen a növénytermesztési ágazatban ezt helyben biztosítják. A szíves vendéglátás is helyet kapott ezen a látogatáson, s fehérasztalnál folytatódott az eszmecsere.


KE

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít