Menu

Évezredes hagyomány – a böjtölés

2014-04-22 09:30:21

 

A nagy világvallásokban szinte mindegyikben van böjti időszak, amikor a testet és a lelket is meg kell tisztítani. A keresztények szokása szerint húsvét előtt van a böjt, 40 napon át. Erről volt szó a Rákbetegek Országos Szervezete jászberényi klubjában a múlt szerdán rendezett nyílt napon.


Tóthné Gyulavári Mónika dietetikus előadás kapcsolódott a kórházban zajló egészségmegőrző programhoz is. A böjtölés egyfajta méregtelenítés is, melyre alaposan fel kell készülni, elő kell készíteni. A szervezet megtisztítása kötődhet a húsvéthoz, s velejárója a lelki tisztulás, hiszen nem csak testünkre kell fokozottan figyelni ezen időszakban, de lelkünkre is.


A régi, 40 napos böjt ma már ritka. Aki két, három műszakos munkarendben dolgozik, nehéz fizikai munkát végez az bizony nemhogy 40 napos, de még egyhetes böjtölést – húsnélküli étrendet – sem engedhet meg magának.


A szervezet megtisztítása, salaktanítása, lúgosítása azonban sokféle módon végezhető. Ehhez kapott az érdeklődő hallgatóság hasznos ötleteket, tanácsokat. A jó böjt a hústalan ételek és bőséges folyadék fogyasztásával megvalósulhat. A dietetikus sorolta, hogy mit érdemes egy-egy ilyen alkalommal fogyasztani, elkészíteni. Ma már nagyon sokféle böjtölési lehetőség ismert, de ezen időszakban a relaxáció, a meditálás, a jógázás, a pszichés elmélyülés is nagyon fontos. Időt kell szánni magunkra, mert csak így őrizhetjük meg egészségünket.


Az előadó hangsúlyozta, a böjtre alaposan fel kell készülni, a mértékletességre figyelni kell, és tanácsos szakemberrel, az orvosunkkal is megbeszélni azt. Manapság egyhetes kúra a leghatásosabb a szakemberek szerint, de lehet rövidebbet is tartani. A méregtelenítő teák fogyasztása is hatásos, ezek 2-3 hetes kúra során is eredményesek lehetnek. A jelenlévők sok kíváncsi kérdést tettek fel, s kaptak hasznos tanácsokat is. Ezek lényege, üzenete, hogy egészségünkért sok mindent kipróbálhatunk, de csak szakemberek támogató tanácsaival.

 

Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít