Menu

Rudnay Gyula emléke nem halványul

2014-04-22 09:37:09

 

A Hamza Múzeum Gyöngyösi úti épületének falán már több emléktábla is őrzi jeles jászberényi alkotók emlékét. Most egy újabbat helyeztek el rajta. A Jászsági Képzőművészet-barátok Egyesülete támogatásával készült el Rudnay Gyula (1878-1957) festőművész emléktáblája, melyet már régen terveztek és kedden délután avattak fel.


altAz avatón Szabóné Gara Irén, az egyesület alelnöke méltatta a művész gazdag munkásságát, és Jászberényhez fűződő kapcsolatát. Rudnay festőművész, grafikus, iparművész, 24 éven át főiskolai tanár, a bajai művésztelep alapítója Kossuth-díjas, Kiváló Művész volt. Gazdag életútja során a honi művészeti élet meghatározó alakja is. Jászberényhez családi szálak kötötték, leánya, Rudnay Rózsa ugyanis Halasy Miklós református lelkész felesége volt, így gyakran jött ide látogatóba. A sors kegye, hogy unokája, dr. Halasy Miklós orvos lett az, aki aztán a Rudnay hagyaték értő gondozójává vált.


Rudnay Gyula a jászberényi festőkre, képzőművészekre is nagy hatással volt. Hosszú időszakon át segítette őket művészi törekvéseikben, köztük Makay Józsefet is, kinek emléktáblája mellé került most a mesteréé. A Jászság képzőművészetére nagy hatással volt a nemzetközileg is elismert alkotó.


Rudnay személyiségének más vonatkozásairól is szólt az avatóbeszéd. Szabóné Gara Irén felelevenítette a kezdeteket, a díszítőmesteri tanulmányokat, a müncheni, római, párizsi éveit és hazatérését.  Rudnayt a magyar kultúra megismerése izgatta. A magyar lelkiség művészetének megvalósítására törekedett, járta a vidéket, így sok kedves helyet talált magának. A Bajai Művésztelepet ő alapította.  Az egyesület munkájában pedig az a fő cél, hogy a művészetek örökkévalóságát hirdetesse, s méltó emléket állítson a jászsági, jászberényi kötődésű alkotóknak.  „Gondozni kell a múltat, hogy értékes legyen a jövő” – zárta az avatóbeszédet az alelnök asszony.


Az emléktábláról lehullt a lepel és koszorúk kerültek alá.  A városban eggyel több emlékhely van ezzel.

 

Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít