Menu

Uniós projektek a Jászsági Általános Iskolában

2014-04-22 09:38:32

 

 

A Jászsági Általános Iskola két tagintézménye is éve óta részt vesz  Európai Uniós projektekben. A közelmúltban mindkét tagintézmény projekttalálkozón vett részt, de míg a Székely Mihály Általános Iskolai Tagintézmény házigazdája volt, addig a Belvárosi Általános Iskolai Tagintézmény Törökországba utaztak.


A székelyesek igazán nagyszabású meetinget rendeztek, hiszen 36 vendégük mellett nagyon sok székelyes tanár és tanuló vett részt a programokon. A 18 tanár és 18 tanuló többek között Törökországból, Szlovéniából, Bulgáriából, Lengyelországból és az Egyesült Királyságból élvezhette a jászberényiek vendégszeretetét. A programok között szerepelt az iskola bemutatása, a Jász Múzeum megtekintése, sportvetélkedő a külföldi és a magyar gyerekek közös csapatainak, állatkerti séta, közös diszkó és búcsúvacsora a tanulóknak, tanároknak és szülőknek, fogadás a polgármesteri hivatalban, valamint, egri és budapesti városnézés.


Természetesen a projektben szereplőmunka is napirendre került, végigvették a résztvevők a saját országukra jellemző ételekből elkészült receptkönyvet, és a szótár elkészítésével is haladtak. Egy közös nemzetközi konyhát is berendeztek és megbeszélték a következő projekttalálkozó részleteit, amelyre Isztambulban kerül majd sor májusban. A hazai találkozó sikeres rendezésében igen nagy szerepet vállalt az iskola minden pedagógusa, tanulója és nagyon sok szülő is.


A Belvárosi Általános Iskolai Tagintézmény 5 tanára – Válenti Borbála, Völgyi Hilda, Kovács Anita, Bucholsky Tünde, Kiss Attila – és 2 tanulója – Berente Alexandra és Bozsik Adrienn – Samsunban és Isztambulban vett részt egy Comenius projekt találkozóján. A csoport Bécsből repült Samsunig és ott közösen dolgozott izlandi, olasz, bolgár, török és portugál kollégákkal a " Mi is tudunk sikeresek lenni " projekt munkálatain. Itt a török iskola megismerése mellett, egy színpompás műsor részesei lehettek a vendégek. A projekt munkálatai során a hátrányosabb helyzetű tanulók normál életbe való zavartalan beépülésével, a jelenlegi helyzetükből fakadó minden apró siker előhozatalával foglalkoztak. A magyar tanulók is aktív részesei voltak a munkának. Éppen a találkozó idején tartózkodott Samsunban Recep Tayyip Erdogan Törökország miniszterelnöke is, így óriási felfordulás volt éppen akkor a tengerparti városban.


A közös projektmunka mellett a csoport megismerkedett Samsun városával, és a polgármesteri hivatalban rendezett fogadáson is részt vettek. A programban szerepelt még tengerparti séta, a samsuni bazár, majd az isztambuli nagy bazár és a török főváros nevezetességeinek megtekintése is. Ennek a projektnek szintén májusban lesz a következő találkozója Izlandon.

Kiss Attila
 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít