Menu

Teljes erőbedobással készülnek csillagász olimpikonjaink

2014-07-18 10:59:17

 

Áprilisban a 6. Országos Kulin György Csillagászati Diákvetélkedő döntőjében eldőlt, hogy kik fogják hazánkat képviselni a 8. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpán Romániában, a bukovinai Suceava-ban.


A versenyen való teljesítményük alapján lett az olimpiai keret tagja Jászberényből, a Lehel Vezér Gimnáziumból két 10. C osztályos diák, Kalup Csilla és tartalékként Vigh Benjámin.


Már az elmúlt években is értek el mindketten olyan eredményeket, amelyekkel bizonyították, hogy alkalmasak arra, hogy még komolyabb tudásra szert tegyenek és sok gyakorlással és készüléssel akár egy olimpián is megállják a helyüket.


A diákok június közepe óta intenzíven készülnek a megmérettetésre. Budapesten a Könyves Kálmán Gimnáziumban kozmológia és szférikus csillagászat témában, a Budapesti Planetáriumban égbolt-ismeretből, majd elméleti és gyakorlati témákban az MTA CsFKI Piszkéstetői Obszervatóriumában készültek, illetve az olimpikonok számára minden évben megrendezésre kerülő bajai edzőtáborban kaptak több napos képzést asztrofizika, égi mechanika, és az adatfeldolgozás legfontosabb tudnivalóiból. Mindezeket a felkészüléseket a diákok a felkészítőikkel saját maguk szervezik és finanszírozzák, teljesen önerőből.


Az olimpia augusztus 1-jétől 11-ig fog tartani, ahová a kijutást szintén önerőből kell az olimpikonoknak megoldaniuk. A majdnem két hétig tartó versengés során mind elméletből mind pedig gyakorlatból bizonyítaniuk kell az erős nemzetközi mezőnyben, ami azért is kihívás, mert egyes országokban sokkal erősebb a felkészítés.


Indiában például 35 000 diákból választják ki a legjobbakat egy több hónapos felkészítés során, míg Iránban a kiválasztott olimpikonokat egy éven át egy speciális tanterv szerint oktatják.


Jászberényi olimpikonjaink életkoruk és elért eredményeik alapján nemcsak az idei olimpián fogják képviselni hazánkat, hanem a 2015. és 2016. évi olimpiákon is a magyar csapat tagjai lesznek.


Olimpikonjaink köszönettel fogadnak minden nemű támogatást, mely a felkészülésüket, illetve az olimpiára történő kiutazásukat segíti. Támogatását bárki megteheti személyesen a Jászberényi Városi Könyvtárban elhelyezett gyűjtőbe vagy a Jász-Takarékszövetkezetnél erre a célra nyitott bankszámlán (69500132-15102933).


A résztvevő országok minden évben valamilyen az országukra jellemző ajándékkal kedveskednek a többi ország küldöttségének illetve a helyi szervezőknek, ami kb. 80-90 db egyforma vagy nagyon hasonló apróságot jelent. E célból a bajai obszervatórium alapítványa örömmel fogadna ötleteket, tárgyi felajánlásokat, illetve pénzbeli támogatásokat is.


Bajai Obszervatórium Alapítvány, Bajai OTP, 11732033-20028424
 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít