Menu

XXIV. Csángó Fesztivál: Egész nyáron vigadalom

2014-07-21 09:19:39

 

Nincs már olyan hétvége Jászberényben, amikor ne volna valamilyen zenés-táncos hagyományőrző rendezvény, melyek egy fontos helyszíne a Víz utca. A csángó fesztivál is közeleg, ezért Szűcs Gábortól kérdeztük, mire számíthatunk idén.


-    Természetesen most is nagy odafigyeléssel készülünk a fesztiválra. Számunkra az elért színvonal tartása, növelése mindig is fontos szempont. A források előteremtésén már év elejétől dolgozunk, bár az idén a pályázati támogatások sajnos  kevesebbek,  mint az előző években. Törekszünk arra, hogy a fesztivál továbbra is magas szintű legyen, és valamilyen újdonsággal, érdekességgel minden évben megjelenjünk. Ám előbb a Jászberényben az elmúlt hétvégén rendezett II. Ifjúsági Szólótánc Fesztiválról is szólnék. Ezt a Nemzeti Tehetség Program támogatásával rendeztük meg 14-16 és 17-18 éves korosztály számára az utánpótlás-nevelés érdekében.


A Jászság Népi Együttes vezetője elmondta, somogyi és kalotaszegi táncokat kötelezően írtak elő, és volt szabadon választott  kategória is. Kecskeméttől Nyíregyházáig az ország több tájáról érkeztek fiatalok, a jelesebb művészeti iskolákból. Hagyományteremtő céllal rendezték a versenyt, és az érdeklődés azt mutatta, van is rá igény.


- A díjak is egyediek, „jászságisak” voltak. A fiúk közül nyolcan – a legjobbak – jászsági nyakravalót kaptak, a lányok – hét díjazott – jászsági galárist vihettek haza, de egyéni ajándékok is gazdára találtak. Jövőre vonatkozóan már vannak terveink, hogy még szélesebb körben meghirdessük a rendezvényt – mondta el a JNE művészeti vezetője.

 

alt




- A Csángó Fesztivál – idén a 24. – programjai is kialakultak már.  A magas színvonalat ez évben is tartani kell, ami sok szervezői feladatot igényel, illetve a kieső pályázati támogatások helyett további szponzorokat is szeretnénk még megnyerni.


Egy nappal megint hosszabb lesz a fesztivál, már augusztus 5-én, kedden lesz bevezető esemény.  A zászlófelvonás után a Sebő Együttes ad koncertet.  Szerdán este a Szabadtéri Színpadon Lajkó Félix, Brasnyó Antal és Dresch Mihály koncertjére kerül sor. Ez már önmagában nagyszerűnek tűnhet, de a fesztiválra érkező külföldi együttesek is színpadra lépnek már ezen az estén. Görögországból, Törökországból, Szerbiából és Grúziából várunk vendégeket, de lehet, hogy még mások is eljönnek Jászberénybe.


Az augusztus 6-i, csütörtöki este se lesz csendes – derült ki a tájékoztatóból, hiszen Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs, valamint a Honvéd Táncszínház lép színpadra a Monarchia c. műsorral.  Aztán pénteken Csángó Guzsalyas címmel idén is moldvai és csángó hagyományőrzők műsorát láthatjuk. A szervezők úgy gondolták, hogy a Fölszállott páva idei nyerteseinek is színpadra kell lépni Jászberényben, így a jászságos Balogh Karcsi, Kaszai Lili és Fundák Kristóf is itt lesz, s más pávás közreműködők is.


Augusztus 9-én, szombaton délelőtt a hagyományokhoz híven a Magyar-Magyar Konferenciára is sor kerül, délután a táncforgatagban a főtéren az összes táncos és zenész, aki csak érkezik – vagy 700 fő – mind részt vesz.  Este Magyar lélek címmel a főtéri színpadon láthatunk műsort, ahol sok közreműködő mellett a házigazda Jászság Népi Együttes is színpadra lép. Vasárnap a Viszontlátásra Jászberény c. című gála során a hagyományőrzők és a külföldi együttesek ismét fellépnek, és tűzijáték zárja most is a fesztivált. A hagyományok szerint lesz népművészeti kirakodóvásár, ízek utcája, kiállítások és aprók tere, folklór műsorok a város főterén és a Margit-szigeten, este-éjszaka táncházak és koncertek a Víz utcai székházban.  A moziban pedig vetítések lesznek a csángók életéről.


A nemzetközi tánctábor is ezen a héten, augusztus 3-9-ig lesz, ahol jeles népzenészek – köztük Sebő Ferenc, Agócs Gergely – és táncoktatók tartják a kurzusokat. A tavaly elhunyt Halmos Béla népzenekutatóra  is emlékeznek, aki sok éven át volt a népzenészek oktatója a jászberényi táborok során.


Szóval idén sem kell attól tartani, hogy a csángó fesztiválon nem lesz sokféle élményben részünk.


Kiss Erika

 

videó itt: https://www.youtube.com/watch?v=2vYyVVG0iMs&feature=youtu.be

meg itt is: https://www.youtube.com/watch?v=KLsoxA6GKEI&index=3&list=PLP20q3GUOcUkkXbqZfOHZYtt_ntgTVkyp

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít