Menu

Kocsán László Gyimesfelsőlok díszpolgára lett

2014-07-24 14:50:30

 

A VIII. Csángó Hétvége Fesztivál programjai keretében július 19-én díszpolgári címeket adományozott Gyimesfelsőlok Önkormányzata négy, erre érdemes személynek. Tankó Eszter Erzsébet gyimesfelsőloki népdalénekes, Póra András ny. jegyző, az erdélyi származásu Várnagyi Mihály pécsi iskolaigazgató vehette át a megérdemelt kitüntetést. A kitüntetettek között szerepelt a Jászberényből érkező a Jászság Népi Együttes művészeti asszisztense Kocsán László.

 

Gyimesfelsőlok Önkormányzata Kocsán László számára a gyimesi csángó kultúra, néphagyomány és néptánc ápolásáért, a község közművelődésében, kulturális életében kifejtett eredményes tevékenységéért GYIMESFELSŐLOK DíSZPOLGÁRA címet adományozta.

 

 

A Jászság Népi Együttes művészeti asszisztense, a Jászberényi Hagyományőrző Együttes művészeti vezetője és az Országos Néptánc Baráti Kör Egyesület elnöke 1989-ben jutott el először Gyimesbe, Gyimesfelsőlokra, Komjátpatakára, itt ismerkedett meg a gyimesi csángókkal. Ez az út egy életre elkötelezte a csángó kultúra mellett. Pár éven belül megismerte a moldvai csángó magyar kultúrát. 1989 óta a mai napig minden esztendőben minimum egyszer, de volt már úgy is háromszor-négyszer, jár a gyimesi és moldvai csángókhoz gyűjteni. Barátaival együtt adományokat gyűjt a gyimesfelsőloki gyermekek , iskolák, felnőttek számára. Feleségével 1995-ben kapta meg a Népművészet Ifjú Mestere állami kitüntetést és először az Aranysarkantyú-Aranygyöngy elismerést moldvai táncukért. Ezt elérnie, moldvai táncokkal, azóta sem sikerült még senkinek.

 

1996 óta szervezi a gyimesi és moldvai csángó csoportokat a Csángó Fesztivál, Európai Kisebbségek Folklór Fesztiválja rendezvényeire Jászberénybe. Saját tapasztalatait, gyűjtéseit felhasználva több fesztivál és koreográfusi díjjal kitüntetett koreográfiát készített a Jászság Népi Együttesnek és az ország más táncegyütteseinek egyaránt. Az elmúlt évek során meghívást kapott, szerepelt csángó táncokból készült koreográfiája a Csángó Bálon. 2007-ben kérte meg Antal Tibor, a gyimesfelsőloki Árpádházi Szent Erzsébet Líceum tanára, hogy több év kihagyás után, rendezzék meg együtt a II. Csángó Hétvégét 2008-ban. Így lett a Csángó Hétvége egyik főrendezője, amely idén a VIII. rendezvénynél tart. 2011-ben javaslatára Jászberény és Gyimesfelsőlok aláírta a Testvértelepülési Nyilatkozatát. Számos díj és kitüntetés mellett idén a Magyar Kultúra Napján –ahogyan az minden évben szokásos – átadták a Csokonai Vitéz Mihály-díjakat is. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Kocsán Lászlónak adta át az egyéni alkotói elismerést.




alt
 




Tímár Zsombor-László, Gyimesfelsőlok polgármestere ezekkel a szavakkal köszöntötte a jászberényi kitüntetettet:

 

"Úgy gondolom, hogy ilyen emberekre van szüksége közösségeinknek, akik önzetlenül és feltétel nélkül dolgoznak nem csak abban a térségben ahol élnek, hanem az egész magyar nemzetért határon innen és határon túl. A díszpolgári cím egy kis elismerés munkájukért, amit a gyimesfelsőloki közösségért tettek. Kocsn László barátomnak több, mint húszéves munkája van a gyimesi kultúra ápolásába fektetve, de nemcsak a kultúra és néphagyomány terén tesz a gyimesi csángókért, hanem szívesen ott van és önzetlenül segít bármilyen más jellegű rendezvényen a két telepűlés életében. Én nagyon örülök, hogy a kezdeményezésem megvalósulhatott, megtiszteltetés volt számomra átadni az elismerő oklevelet kedves barátomnak, aki látszólag meghatódottan ugyan, de alázatosan és nagy szeretettel fogadta. Szívből kívánom és adja Isten, hogy sokáig viselhesse a Gyimesfelsőlok Díszpolgára kitűzőt.
Isten éltessen kedves barátom!"

 

TutiHír.hu

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít