Menu

Ismeretlen Lehel Mária-kép érkezett a Hamzába

2014-08-26 12:21:33

 

Egy leánygyermeket ábrázol az a Lehel Mária által jegyzett pasztellkép, amely pénteken érkezett meg a Hamza Múzeumba, ahol október 10-ig tekinthető meg.


A műalkotás Cselényi István műgyűjtő közvetítésével került az intézménybe, azt követően, hogy legújabb időszaki kiállításához kapcsolódóan a közgyűjtemény közzétette, keresi a lappangó Lehel Mária-alkotásokat. Erről értesülve az 1940-ben készült portré tulajdonosa úgy döntött, a nagyközönségnek is bemutatja a festőnő szignóját viselő képet, amit elmondása szerint egy budapesti műkereskedőtől vásárolt.


Cselényi István jelentkezése azért is kiemelkedő, mivel a pasztellrajz mostanáig fotóról sem volt ismert, így az elveszett, elkallódott munkák nyilvántartásában sem szerepelt. A kismúzeum abban bízik, hogy a közeljövőben több ilyen jellegű megkeresésben lesz majd része, aminek tulajdoníthatóan kibővítheti hézagos adattárát.

 

alt




Az utazó festőnő, Lehel Mária. Lappangó képek és rejtélyek című tárlat a művésznő születésének 125. évfordulója alkalmából nyílt meg, részben azért, hogy felvillantsa a pályaív alapvető vonásait. A rendezőelv nem a mitizáló dicsőítésre helyezi a hangsúlyt, hanem az érzékeny és pontos elemzésre. A kisteremben ezért tematikus elrendezésben közel 100 dokumentum kalauzolja végig a látogatót a még csak részben feltárt, szétszóródott, titokzatos életművön. A vállalkozás újdonsága egyebek mellett abban rejlik, hogy Lehel Mária korai alkotásai, életlenyomatai közül ilyen sok együttesen nyilvánosság előtt még nem szerepelt. A tervszerűen összeszedett kollekciót kettős portré vezeti be, nem is véletlenül: Lehel Ferenc önarcképe, festményének fotográfiája a leányét is pozícionálja, az édesapa kalandos, számos kérdést felvető oeuvre-jéhez köti.


Lehel Mária izgalmas művész, nagyvilági asszony volt, akinek pozitív megítélésén a Hamza Múzeum alapítása óta tevékenykedik, jóllehet a munkaközösségnek erre mindig szerény anyagi eszközök álltak a rendelkezésére.


Gurzó K. Enikő

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít