Menu

Levélváltás: Együtt vagy külön?

2014-08-29 08:47:40

 

 

A helyi Fidesszel szemben álló erők több hónapos egyeztetés után sem tudtak maradéktalanul megegyezni egymással. Ennek eredményeként az MSZP helyi szervezete külön indul az önkormányzati választáson. Magyar Levente volt polgármester, az Egy Jobb Jászberényért Egyesület elnöke pedig olvasói levélben fogalmazta meg saját véleményét arról a helyzetről, amely augusztus végére kialakult a Gedei József vezetése alatt összeálló oldalon. Az alábbiakban – mivel a Jászkürt és a TutiHír.hu minden véleménynek helyet kíván adni – az ő sorait olvashatják, nem szerkesztőségi álláspontot.


Nem leszünk a „szürkék hegedőse…”


Már a tavaszi parlamenti választások idején egyértelmű volt, hogy a demokratikus oldalnak csak együtt, egymással összefogva van esélye eredményt elérni. Ugyanez igaz az őszi önkormányzati választásokra is.


Az összefogás szükségességének tudatában ültem le az Egy Jobb Jászberényért Egyesület felhatalmazásával bő két hónappal ezelőtt a helyi demokratikus erők (MSZP, DK, Együtt-PM) képviselőivel beszélgetni.


Sokan nekem szegezték a kérdést, hogy én, aki regnáló polgármesterként oly sok negatívumot kaptam a baloldal részéről, és tulajdonképpen a 2006-os sikertelen újraválasztásom annak a politikai hálónak az eredménye, amit a baloldal szőtt, nos, én miért állok össze ezekkel az emberekkel? Természetesen, mielőtt bárki félreérti, tisztában vagyok azzal, hogy én is sok mindent tettem az engem érintő negatív eredmény érdekében. Messzire vezetne, ha ma elkezdeném ezeket boncolgatni és tulajdonképen semmi értelme nem lenne.
 

A válaszom a feltett kérdésre tehát a következő:  16 évi polgármesterségem védelmében, annak a szellemiségnek a védelmében, amit szerettem volna megvalósítani és sugározni a város lakói, intézményei, egyáltalán a város érdekében, mindezek védelmében nem lehetett más a döntésem, mint odaállni a demokratikus oldal mellé, akár a baloldali parlamenti képviselőt értem ezalatt, akár a leendő baloldali polgármester-jelöltet.  Hogy teljesen világos legyen mindenkinek: kizárólag a fentiek érdekelnek. NEM tartok igényt semmiféle pozícióra. Nem akarok polgármester, sem alpolgármester lenni. Egyet akarok. Egy élhető várost. Ennek érdekében félretettem minden egyéni sérelmemet, és ugyanezt kértem a tárgyalópartnerektől is.


Több mint két hónap egyeztetés után most viharos érzések kavarognak bennem. A polgármester-jelölt, dr. Gedei József személyét illetően kezdettől fogva teljes egyetértés volt a felek között. A tárgyalásoknak a tovabbiakban arról kellett volna szólnia, milyen kompromisszumokkal tudjuk a lehető legjobb eredményt elérni.
 

Úgy hittem, tavasz óta mindenki elgondolkodott, mert el kellett (volna) gondolkodnia saját és pártja politikai jövőjéről. Sajnos ez a két hónap meggyőzött arról, különösen a polgármester-jelöltet illetően, hogy nem egyébről van szó, mint egyéni politikai érdekről. És ennek az egyéni önző érdeknek a mentén – bármilyen oldalról jöjjön is ez az érdek – nem lehet kompromisszumot kötni. Hiába a város érdeke, hiába a hosszútávú érdeke a baloldali pártoknak, ha a DK helyi képviselője és elnöke képtelen átlépni saját önző egyéni érdekén, egyéni szempontjain. És engem most, engedjék meg, hadd ne érdekeljen a kicsinyes egyéni érdek, hadd ne érdekeljen az egyes személyek politikai jövője. Bármennyire is demagógnak tűnik, de mégis annak az érdeknek az elismerése és az érte való küzdelem a fontos, amit városérdeknek nevezünk. Ennek az érdeknek mindenki alárendelte magát, kivéve a DK helyi elnökét.


Azt vártam, hogy a demokratikus oldal nem hangzatos jelszavakban, nem kvázi programokban próbálja meg gondolatait közölni a várossal, hanem egységes arculattal, mindent a város érdekének alárendelve akar megjelenni a választók előtt 2014 őszén.  Igenis látni kell, hogy itt egy szemléletet kellene megváltoztatni. Egy másfajta tudatot, erkölcsi hozzáállást, jó értelemben vett lokálpatriotizmust kellene képviselni és ennek a megjelenítése – még egyszer hangsúlyozom – csak egységben lehetséges. Nem tartom a város vezetésére alkalmasnak azt a személyt, aki nem minden idegszálával ennek az egységnek a megteremtésén munkálkodik. Nem tartom alkalmasnak a város vezetésére azt a személyt, aki csak abban gondolkodik, hogy a lista első helyén legyen, mert úgy talán be tud jutni a testületbe. Ez nem egy városvezetői attitüd. Szeretném kijelenteni, hogy az Egy Jobb Jászberényért Egyesület értékes tagjait nem áldozzuk fel az egyéni érdekek oltárán. Sajnos ki kell mondani, ez egy kisszerű hozzállás és Ady Endre szavaival mi nem akarunk a „szürkék hegedőse lenni.”


Jászdózsa, 2014. augusztus 13.
 

 

dr. Magyar Levente
az Egy Jobb Jászberényért Egyesület elnöke

 

 

A fentiekben leírtakról kértük a leginkább érintett Gedei József polgármester-jelölt véleményét is. Írásban elküldött reagálásában így fogalmaz:


Nil nocere, avagy ne árts!



Az orvoslás legfőbb hippokratészi elve, a „Nil nocere, avagy ne árts! A Szövetség a változásért  tagjai (DK – Együtt - LMP) ennek szellemében, tisztességes módon szeretnék elnyerni a jászberényi választópolgárok támogatását az október 12-i önkormányzati választásokon.


Magyar Levente 16 évi eredményes városvezetői tevékenysége után, 2006-ban elveszítette a polgármesteri címet és pártja, az SZDSZ tagjait a Fidesz 17 fős önkormányzati képviselőcsoportjába irányította. Célja nyilvánvaló volt, mielőbb visszakerülni a város élére. Ennek érdekében 2010-ben újra indult a polgármesteri címért. Ismét vereséget szenvedett, de a baloldali szavazatok megosztásával hozzájárult a jobboldali jelölt, Szabó Tamás megválasztásához.


Ilyen előzmények ellenére, 2010-től szinte azonos álláspontról, bár eltérő stílusban bíráltuk a Fidesz politikáját. Sok mindenben egyetértettünk, ezért az EJJE, a DK és az Együtt írásban megállapodott az őszi önkormányzati választásokra történő közös jelöltállításról és a jelöltek személyének többségéről. Az okirat szerint Magyar Levente a szövetség alpolgármester-jelöltje és a lista második helyezettje.  Ezt kérte tőlünk, és meg is kapta.


A Szövetség a változásért nyitott más szervezetek számára. A csatlakozás közösen kidolgozott feltételeit az LMP tagjai elfogadták, így ők is részei lettek a szövetségnek. Tény, hogy ezeket a döntéseket közösen, a megállapodásban résztvevő valamennyi érintett személy – köztük Magyar Levente – bevonásával hoztuk meg. Az is tény, hogy az MSZP-vel nem sikerült megállapodni. Magyar Levente ezt előre megjósolta, mégis, szabad akaratából, velünk szerződött! Most meggondolta magát. Visszavonta adott szavát és felmondta az aláírásával megerősített szövetséget. Sajnálom, hogy „szürke hegedősöknek” nevezi azokat, akiknek a kiválasztásában, elfogadásában maga is részes volt, akikért felelősséget vállalt. Bár a szürke, ma már inkább a kompromisszum színe. Szimbolizálja az egyszerűséget, a szabadságot, a józanságot, a bölcsességet és az állandóságot. Amúgy izgalmas szín, legalább 65 árnyalata van. És ez igaz a mi csapatunkra is!


A Szövetség a változásért tagjai azon vannak, hogy a lehető legszélesebb egység jöjjön létre a jászberényiek által kívánt változás érdekében. Egységnek azonban csak akkor van értelme, ha az kész és képes – nemcsak a kampányban – hanem az önkormányzati munkában is tartósan együtt dolgozni, és kitűzött céljait elérni. Sajnálom, hogy Magyar Levente erre nem kész és nem képes! A Szövetség a változásért összefogás tagjai elveszítették „színes prímásukat”, de szorgalmasan gyakorolnak, hogy „koncertjük” elnyerje a jászberényiek támogatását.


Jó egészséget és sok sikert kívánok Magyar Leventének!


Tisztelettel: 

Gedei József

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít