Menu

Hazatértek a csillagász olimpikonok

2014-08-29 09:02:02

 

A magyar küldöttség augusztus 11-én tért haza a romániai Suceava-ban és Gura Humoruluiban megrendezett 8. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiáról (IOAA).


A román szervezők mindent megtettek, hogy nagyon jól megszervezett, gördülékenyen lebonyolított, tartalmas olimpián vehessen részt 37 ország 43 csapata. Összesen csaknem 200 fős diáksereg, valamint kb. 80-90 csapatvezető és „megfigyelő” státuszú csillagász és tanár élvezhette Románia vendégszeretetét augusztus 1. és 11. között Bukovinában, Suceava-ban és a tőle kb. 36 km-re fekvő kisvároskában, Gura Humoruluiban. A diákokat általában ilyen távolságra választják el tanáraiktól, csapatvezetőiktől, hogy még véletlenül se történhessen külső segítségnyújtás. Az internetet és telefonjaikat sem használhatják a diákok az utolsó forduló lebonyolításáig.

 

 

alt




Az idei olimpia általános vélemény szerint nagyon nehézre sikeredett, a legtöbb feladat sokkal inkább emlékeztetett a fizikai diákolimpiákéira, mint a korábban megszokott „klasszikus” csillagászatiakra. Az abszolút győztes ugyanaz a román Denis Turcu lett, aki tavaly, de az ő pontszáma is jelentősen elmaradt a 2013-astól.


A magyar csapat sem tért haza üres kézzel, országunk egy bronzéremmel és egy dicsérő oklevéllel a 20. helyen végzett az éremtáblázaton. A csapat, életkoruk alapján jövőre is induló, és életkoruk alapján tagjai maradnak: Hegedűs Bálint (Baja), Kalup Csilla (Jászberény) és Vigh Benjámin (Jászberény, idén tartalék státuszban). Tapasztalattal felvértezve, már ősszel megkezdik a felkészülést, míg további 3 tehetség felkutatására szeptemberben új válogatóversenyt hirdetnek. A következő évi olimpiát Indonéziában, Jáva szigetén rendezik majd.


Jászberényi olimpikonunk, Kalup Csilla ezúton is szeretne köszönetet mondani az anyagi és egyéb jellegű támogatóknak, akik a felkészítésében és kiutazásában segítették: Jászberény Város Önkormányzatának, a Jászkerület Nonprofit Kft.-nek, a Konkoly Electro Kft.-nek, a Sülysápi Amatőrcsillagász Egyesületnek, a Tehetséget 2000-re! Alapítványnak, Hortiné Dr. Bathó Editnek, a könyvtár dolgozóinak, tanárainak, és más névtelen támogatóinak is.

 

 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít