Menu

Tanévkezdés - Hétfőn kezdődik az iskola

2014-08-30 12:22:08

 

 

Már csak két napig pihenhetnek a diákok és véget ér a közel két és fél hónapos nyári vakáció, hétfőn kezdődik a tanítás. A 2014/2015-ös tanévben mintegy 1 millió 267 ezer diák veszi hátára az iskolatáskát. A tanévkezdés az idén is jelentős anyagi terhet jelent a családok számára, a munkáltatók azonban adhatnak iskolakezdési támogatást. A nemzeti tanévnyitót a főváros XI. kerületében tartják vasárnap.

   
A köznevelési államtitkárság az MTI kérésére összeállított tájékoztatása szerint általános iskolában 98 600, szakiskolában 35 000, speciális szakiskolában 2300, gimnáziumban és szakközépiskolában egyaránt 41 500 tanuló ül be az iskolapadba a kezdő évfolyamon. Ez összesen 218 900 diákot jelent. Az általános iskolában 760 000, szakiskolában 106 000, speciális szakiskolában 8200, gimnáziumban 188 000, szakközépiskolában 205 000 tanuló kezdi meg az összes évfolyamon a tanulmányait a 2014/2015-ös tanévben. A Köznevelés Informatikai Rendszere szerint 2280 általános iskola, 579 szakiskola, 713 szakközépiskola és 643 gimnázium 6330 feladat-ellátási helyén kezdődi meg az új tanév.
   

A tanévkezdés idén is jelentős anyagi terhet ró a családokra, ugyanakkor a munkáltatók adhatnak iskolakezdési támogatást.
   

A Nemzeti Adó és Vámhivatal közlése szerint 30 450 forint nyújtható gyermekenként a munkavállalónak iskolakezdési támogatás címen az idén. Ez a béren kívüli juttatás csak azokat a szülőket illeti, akik iskolás gyermeket nevelnek. Iskolakezdési támogatásként olyan utalvány adható, amely ez év végéig felhasználható tankönyv, taneszköz és ruházat vásárlására. Az utalványt közvetlenül a pénztári fizetésnél kell felhasználni, utólag nincs lehetőség számla elszámolására. Az utalvány értéke több iskolás gyermek esetén többszöröződhet, a támogatás feltétele, hogy a támogatásban részesülő alkalmazott vagy házastársa gyermekei után családi pótlékra legyen jogosult.
   

A most induló tanévben a gyerekek 60 százaléka jut hozzá ingyenesen a könyvekhez, köztük az első és második osztályosok, a nagycsaládosok gyermekei, valamint a szociálisan rászorulók. A tankönyvek a korábbi évekhez viszonyítva jóval olcsóbbak, a megújuló kiadványok átlagosan 400-450 forintba kerülnek. Összességében körülbelül 20 százalékkal kerülnek kevesebbe a kiadványok és egy átlagos tankönyvcsomagért 11 ezer forintot kell fizetni.
   

Az államtitkárság azt ígéri, a kiadványok rendben megérkeznek az iskolákba. Összesen 11,8 millió tankönyvet kell eljuttatni az iskolákba, ezek 7 százaléka megújuló. A leghosszabb tankönyv, két szakiskolai kötet 336 oldallal, a legnagyobb méretű a matematika 9-10. évfolyamára szóló kiadvány, amely A4-es méretű.
   

A tanév egyik újdonságát jelentik a kísérleti tankönyvek, 1501 iskolában kezdenek el tanítani ilyen kiadványokból. A megújuló tankönyvek többségét önköltségi áron (kötetenként 350-400 forintért), a szakiskolai kísérleti közismereti tankönyveket pedig térítésmentesen biztosítja az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) a diákoknak. Az OFI korábbi közlése szerint a megújuló tankönyvellátás már idén több mint másfél milliárd forint megtakarítást eredményezett, amelyből félmilliárd forint a családok pénztárcájában maradt, egymilliárd forinttal pedig a költségvetés kiadásai csökkennek.
   

Változás, hogy elindul a tanfelügyeleti rendszer és a törvényi ütemezés szerint nőnek a bérek. A kísérleti tankönyvek mellett szeptembertől már az 1-2., 5-6., illetve 9-10. évfolyamon kell az új kerettantervek szerint tanítani.
   

Az új tanévben az 1-3., az 5-7., illetve a 9-11. osztályban lesz kötelező a mindennapos testnevelés, amiből két óra diáksportköri tevékenységgel, versenyszerű sportolással váltható ki, akkor ha a diák rendelkezik egyesületi tagsággal, vagy amatőr sportolókkal kötött szerződéssel.
   

A nemzeti tanévnyitót vasárnap a főváros XI. kerületében található Ádám Jenő Általános Iskolában tartják, ünnepi beszédet mond Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár. A rendezvény előtt a Bikás parkban Őszköszöntő és Diákcsemege családi fesztivál várja a gyerekeket és szüleiket. Az eseményen a különböző feladatokat teljesítők értékes ajándékokat nyerhetnek, az egész napos pontgyűjtő játék fődíja az Emberi Erőforrások Minisztériumának 100 ezer forintos osztálykirándulása.
   

A most induló tanév 181 napból áll, a nappali tagozatos középiskolákban és szakiskolákban 180 tanítási nappal kell számolni. Az általános iskolákban október 10-ig fel kell mérni azon elsősök számát, akiknél az alapkészségeket fokozottan kell fejleszteni.
   

Az őszi szünet október 27-től 31-ig, a téli szünet december 22-től 31-ig tart. A tavaszi szünet 2015. április 2-án kezdődik, a vége április 7.
   

A mostani tanévben is lesz fizikai állapot- és edzettségmérés, ezt 2015. január 5. és május 27. között kell megtartani.
   

A két tanítási nyelvű általános iskolákban a hatodikos és a nyolcadikos diákok idegen nyelvi felmérője június 3-án lesz, az iskolák hatodik és nyolcadik évfolyamán az angolt vagy németet első idegen nyelvként tanulók körében június 11-én tartanak felmérést.


(Forrás: MTI)  

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít