Menu

A Jászság kirakatában láttuk

2014-09-23 13:31:42

 

A IV. Jászság Expón vehettünk részt a közelmúltban.  Az esős időjárás bizony megzavarta a kiállítókat és a kíváncsiskodókat egyaránt, de ennek ellenére most is sok kiállító mutatta be elegáns standokon a kínálatát. Sokan ugyanazon a helyen várták az érdeklődőket, mondván azon a „bérelt” helyen eddig is sok látogató kereste őket, tehát korábban is megérte, hogy jelen voltak az expón.
 

A kiállítótérbe lépve az Electrolux elegáns standja fogadta a látogatókat, ahol a cég legújabb hűtő- és fagyasztó-készülékeit, mosógépeit és konyhai kisgépeket csodálhattunk meg. Mögötte a testvérvárosok, főként Sucha Beskidzka várta a nézelődőt, és sok ismertetőt lehet róluk begyűjteni.


A terem közepét ez évben a Samsung uralta, s a Smart School padjaiba már az alsósok is beültek, hogy a számítógépek egyikével ismerkedjenek, és a világhálón lóghassanak egy kevés időt.


A Dometic is állandó helyén mutatta meg újdonságait a helyieknek. A terem sarkában pedig a Tiszamenti Regionális Vízművek tartott alkalmi üzletember-találkozót. Oszvald Nándor ékszerész és Kalla Pál kádármester mellett Lajosmizse is önálló standdal várta a látogatókat.

 

alt

Fotó: jasznaplo.hu/Bíró János




A gimnázium tornacsarnokát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara birtokolta. Itt olyan termelők mutatkoztak be, akik a kamara tagjai. Sebestyén péknél sütemények, pogácsák várták a látogatókat, Turi Zoltánnál kellemes bort ihattunk rá, de sajt-, szalámi-, és mézkínálat is megkísértette a látogatókat. Aki akarta, karcagi házi lekvárt is kóstolhatott.


Kedves ismerős is megszólított a Szatmári Kft. standjánál, amikor már kifelé indultam, ők sem hiányoztak az expóról, ahogy a Téba Tüzép is régi helyén, az udvarban várta az érdeklődőket. Az új autókat a főtéren csodálhattuk most is.


A megnyitón Szabó Tamás polgármester azt hangsúlyozta, hogy a Jászság expón érdemes a vállalkozásoknak megmutatniuk magukat, hiszen egy ilyen esemény a gazdaságot, a versenytársakat serkenti a szebb, jobb, olcsóbb termékek előállítására, vagy forgalmazására. A regionális expónak Jászberényben már hagyománya volt az 1990-es évektől. Ezt a jelenlegi városvezetés megújította, így most a IV. Jászság Expo várta a széles közönséget.


Pócs János országgyűlési képviselő, az expo védnöke, azt hangsúlyozta, hogy az ilyen eseményeknek nemzetépítő szerepük is van, erősíti a patrióta szellemet. A társadalom alapja a gazdaság, mely munkahelyeket jelent, megélhetést a családoknak, adóbevételt az állam számára, hogy legyen oktatás, kultúra, tudomány, egészségügy, szociális ellátás is. Az expo azt is elősegíti, hogy a jászsági termékeket megismerjék az emberek, azt vásárolják, s ezzel a helybeli vállalkozások is sikeresek lesznek.


A 32-es út felújítása megnehezítette az éppen Nagyváradról érkező Szakál István Loránd helyettes államtitkár útját, így kicsit késett, de nem volt szomorú a felújítás okozta késlekedés miatt. 


- Az ország sokat fejlődött az elmúlt években, de az infrastruktúra terén még sok tennivaló akad – mondta bevezetőként. -  Az értékteremtő folyamatokban a jászok mindig is részt vettek, ez az expo alkalmával is látszik. Magyarországot gazdagabbá teszik a Jászság értékei. Fontos tehát a regionális bemutató, a helyi gazdaság fejlődése, mert mögötte munkahely-teremtés van – fejtette ki az államtitkár. Arról is beszélt, hogy a mezőgazdaság fejlesztése során arra törekszik a kormányzat, hogy vidéken, a falvakban, kistelepüléseken egyre több munkahely, egyre biztosabb megélhetés legyen. Az állattartóknak, a zöldég-, gyümölcs termelőknek pedig növekvő támogatást ígért.


Az expo alkalmával most is díjakat kaptak a jeles kiállítók. Elsőként a nagydíjat a Samsung képviselője vehette át. A vásárdíjat a Dometic Zrt. kapta, a megyei különdíjat pedig a Tiszamenti Regionális Vízművek. Jászberény díját az Electrolux nyerte el. A megyei kereskedelmi és iparkamara elismerését a Sebestyén Pékség érdemelte ki, a megyei nemzeti agrárgazdasági kamaráét pedig Füle István húsüzeme Jászapátiból. A Jász Önkormányzatok Szövetsége a váci központú, de az egykori Jásztej Zrt.-vel 2013-ban összeolvadt Naszály Tej Zrt.-nek ítélte oda a díját. A Vállalkozók Országos Szövetsége megyei szervezetének díját a Monte Grappa Mobili Kft. kapta, amely Gyöngyösről érkezett kiállítani Jászberénybe.  Az expót rendező Novico Kft. pedig Oszvald Nándor ékszerkészítő munkáját ismerte el.

 

Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít