Menu

Köztéri alkotás

2014-10-14 08:50:27

 

Budán, a Vár alatt van egy kedves tér, / Budán, a Vár alatt van a Moszkva tér, / Erre jár, ki boldog, erre, aki fél. Moszkva tér blues. Hobo szövege ezerkilencszáznyolcvanegyből. Azonnal ezt a pár sort kopogta az agyam billentyűzete, amikor a Tünet Együttes tagjai a Moszkva teret (régi-új nevén: a Széll Kálmán teret) jelölték ki mozgásterüknek a Főnix-Fészek Műhelyházban. A 2002 óta működő modern táncszínház a Közhely című darabbal vendégszerepelt október 9-én Jászberényben.


Köztereink és közhelyeink egybekeltek. A Moszkva tér közhelyei: az emberpiac (ahol ugyanazok jelentkeznek a tegye fel a kezét, aki festő, és a tegye fel a kezét, aki klasszika filológus felszólításra) és az embereket kifújó és visszaszippantó tömegközlekedési eszközök. Közhelyeinkkel a közös tereket keressük egymásban.

 

alt




A Tünet Együttes öt táncosa mindent és mindenkit (járműveket, üzleteket, erdélyi néniket, hajléktalanokat, hittérítőket, cigányokat, narkósokat, miegyebet) beterelt a térről az előadásba. Szorongós, privát történeteket meséltek és táncoltak el, hogy leküzdjék a távolságot, ami a másik megértését akadályozza. A kivetítőn az iróniával gazdagon befuttatott, előítéletes és elfogadó szövegek angol fordítása mocorgott. Egy DJ élőben keverte a meztelen talpak alá való hűvöset és forrót. Milyen isteni lehet, ha valaki éppen Prince Purple rain című számára találkozik a szerelemmel.


Mindjárt tré azonban a dolog, ha ez a dal egy katonai sátortáborban éri az embert, miközben csajkával a kezében ácsorog, várva, hogy a koszos kötényű konyhások a kezét is leöntsék a krumplifőzelékkel. Az élet nem mindig diszkó. Ez egy jó közhely.

 

alt




Vannak jó helyek, ahol bárki megpihenhet egy pillanatra, és nem kell pénzt bedobni.  Megtörtént, hogy a Tünet Együttes táncos lányára, a barbadosi származású Valenciára egy teljes középiskolai osztály hajtotta le a fejét a zárójelenet után. Legközelebb én is megpróbálom.


Kun Tibor

Fotó: Szalai György

 

alt

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít