Menu

Raskolnikov ártatlan!

2014-10-14 09:32:17

 

Dosztojevszkij regényhőse természetesen bűnös, és meg is bűnhődik tettéért, de a mi osztrák zenészbarátunk, Ripoff Raskolnikov csupa jóság. Művirággal a hajtókáján, baljós hangulatú művésznévvel a homlokán, és egy olyasmi kalappal a fején, amilyet Ludas Matyi se hordott volna szívesen. Így pengeti és énekli angol nyelvű bluesait a kilencvenes évek óta Magyarországon. Megszerettük, és ő is megszeretett nálunk. Városunkba nyolc év elteltével látogatott el újra, s csakúgy, mint 2006-ban, most is hozta magával a zenekarát. Péntek este a mozi klubkoncert-sorozatának fényét emelte jelenlétével.


altBemelegítőként a részben helybeli fiatalokból álló Mother Funker játszott, és az énekesük jól hozta az AC/DC-s, Axl Rose-os témákat, de utánuk olyan ordas profik (Gyenge Lajos: dobok, Herr Attila: basszusgitár és Nagy Szabolcs: zongora) sorakoztak fel Ripoff Raskolnikov mögé, akik zárójelbe tettek mindent, ami korábban a színpadról elhangzott.


A magyarul is kiválóan beszélő Ripoff zenéjében minden ismerős, mégsem untat. Nem ragaszkodik csökönyösen a blues sémákhoz, nyitogatja a stílusközi határsorompókat. Néha úgy gitározik, mint Mark Knopfler, máskor Robert Johnson játéka előtt tiszteleg. Van benne egy árnyalatnyi Tom Waits (egy karcos amerikai, akiről egy gyanútlan jászberényi hölgy azt mondta, hogy úgy énekel, ahogy’ a disznó röfög az ólban), és némelyek szerint ő az osztrák Van Morrison. (Egy irgalmatlanul jó ír úr, aki egy kisvendéglő joviális fizetőpincérének néz ki.)


Saját dalaiban a szerelemről – It’s not easy, ragyogó nóta, odatette a moziban is! –, a szenvedélyről, az őszi esőről, az utazásról, a fájdalomról, a szépség kereséséről és hasonló, mindenki által körbejárt témákról mesél. Nem kell állandóan bonyolítani.


Csak finoman odapörkölni, mint Ripoff Raskolnikov. Ennyi elég. Így is megvett bennünket kilóra.


Kun Tibor

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít