Menu

Úttörők a borókásban

2014-11-12 14:17:51

 

Nem egyszerű elmagyarázni, hogy a borókásba hogyan is kerültek az Úttörők, de megpróbálom. A történet eleje történelmi távlatokba nyúlik vissza.  A honi lakosság derékhada volt úttörő, még a jegyző úr is, és semmilyen lelki vagy más sérülést nem okozott ez számára. Azonban az Úttörő kifejezés ma már önkényuralmi jelképnek minősül, így közterek elnevezéseként nem használható. Törvény írja elő.


Jászberény immár évek óta mulasztásos törvénysértést követ el, mert van Úttörő utca a városban, pedig már nem lehetne. A hivatali utat követve történtek lépések ez ügyben, 2013 tavaszán kérte a városvezetés az Úttörő utca lakosait, hogy találjanak valamilyen jó nevet maguknak, mert az Úttörő törvényt sért.


A 11 család azonban úgy gondolta, nekik eddig is jó volt, eztán is jó lesz, nem változtatnak. Ezt le is írták, ám a törvény betűje és szelleme ezzel nem volt összeegyeztethető. Azt előírja ugyan, hogy a lakosokat meg kell kérdezni, de azt nem, hogy mi van, ha a lakosok nem akarnak változtatni. Pontosabban az a szabály, hogy a képviselő-testületnek mindenképpen át kell neveznie az Úttörő utcát.


A maroknyi Úttörő utcaiak tavaly ősszel is összejöttek egy fórumra. Akkor Juhász Dániel, a körzeti képviselő, a polgármester, a jegyző is jelen volt, és a ragaszkodást is értették. Ám a hatóságnak a törvényeket végre kell hajtani, tehát nem lehet Jászberényben Úttörő utca. Viszont volt egy lehetőség, s azzal éltek is. Állásfoglalást kértek a Magyar Tudományos Akadémiától, mert a tudós társaság írta le, hogy az Úttörő mozgalom a kommunista ideológia szerinti nevelés, az önkényuralmi rendszer ifjúsági szervezete volt, tehát utcanévként sem maradhat.

 

alt




A levelet el is küldték a városházi illetékesek, s jött is válasz még ez év tavaszán. A lényege, hogy az Úttörőnek mennie kell. Csakhogy 2014 sokszorosan választási év, így a választói címjegyzékben nem lehet változtatni, azaz új közterületeket nem lehet bevezetni, mert akkor a választási rendet megzavarják. Azaz, a 11 család Úttörő utcai lakosként voksolt idén háromszor is.


Ám ez az idő is elmúlt, s újra összejöttek az érintettek a Hatvani úti szociális otthon ebédlőjében, hogy ismét megvitassák a kérdést. Dr. Gottdiener Lajos jegyző és Juhász Dániel elmondták, minden törvényes határidőn túl jutott az ügy. Muszáj az Úttörőt valamilyen jó út felé terelni. Újra elmondták, hogy a lakcímváltozás miatt a hivatali ügyintézésben segítenek, s nem is kell érte fizetni. A folyamat eredménye persze nem holnap fog jelentkezni, mert a városi és járási ügyintézés, meg az önkormányzati határozat elfogadása időt igényel. Szóval 2015 tavaszán, talán áprilisban kerül majd sor a lepapírozásra.


Újra javaslatot kértek, mert mégis az a helyes, ha az ott élők adnak nevet utcájuknak, nem pedig valamilyen felsőbb fórum Szolnokon, vagy Pesten, akiknek nincs közük a kis berényi utcához.


A lakosok többsége abban egyezett meg, hogy a Boróka nevet választják, hát így került az Úttörő a borókásba.


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít