Menu

Kosarasaink győzelmet érdemeltek volna

2015-01-26 12:43:50

 

 


Az NB I A-csoportos felnőtt férfi kosárlabda-bajnokság 19. fordulójában a második helyen álló soproniak vendégeskedtek a bercsényi úti játékcsarnokban. A sokkal esélyesebb ellenféllel szemben majdnem csodát tett Bencze Tamás csapata, ám a játékvezetők és az utolsó 15 másodpercben elkövetett hibáink miatt a vendégek hosszabbításra mentették a meccset, melyet azután meg is nyertek.


Soós és Csabay mellett ezúttal Mladenonics sem állt Bencze Tamás rendelkezésére. Szögi Ádám pedig – akit a bemutatásnál köszöntöttek abból az alkalomból, hogy a közelmúltban játszotta 100. mérkőzését a JKSE-ben –, pénteken kapta meg az orvosi engedélyt, hogy törött újjal is pályára léphet. A teljes csapattal érkező soproniak ellen így papíron nem sok esélye volt a mieinknek. Nem úgy a pályán.


A játékvezetők az első 15 percben mindent megtettek, hogy borzolják a kedélyeket. Szórták a személyi hibákat akkor is, amikor nem kellett volna. Ha egy támadó és egy védő csak éppen érintette egymást, már szólt is a síp. Nálunk Kerpel-Fronius 4, Cseh és Horváth Ákos 3-3 személyivel zárta az első félidőt, amelyben többnyire nálunk volt az előny, ám a nagyszünetre mégis négypontos vendég vezetéssel mentek a csapatok (37-41).


A második félidőben sem változott a játék képe, jelentősebb előnyre egyik csapat sem tett szert. A harmadik negyed hajrájában azután 53-50-et követően a vendégeknek jött ki jobban a lépés és egy 9-0-s rohammal 53-59-re alakították az eredményt. A záró tíz perc elején azonban Dramicanin triplája, majd Cseh duplája a felzárkózást jelentette (58-59). Nem késett sokáig a soproniak válasza sem, előbb Edwards, majd Boriszon távolija landolt a berényi gyűrűben és máris 58-65 állt az eredményjelzőn. A vendégek ekkor talán elhitték, hogy már megvan a meccs, ám hátra volt még hét és fél perc.


A rendes játékidő hajrája pedig nagyon érdekes jeleneteket hozott. Miközben a két szurkolótábor – a soproniak is lehettek vagy ötvenen – mindent beleadott, a pályán sem pihentek a csapatok. Még öt perc volt hátra, amikor 65-69-et mutatott az eredményjelző. Kerpel-Fronius betörésből volt eredményes (67-69), ám közben belemenést fújtak ellene. A kosarat ugyan megadták, de a mieink 13-asa ezzel kipontozódott. Az ítélet természetesen óriási indulatokat váltott ki a közönség soraiban…


A java pedig még hátra volt. Ware büntetőivel egyenlítettünk (69-69), majd Boriszov kapott technikait – korábban Kerpel-Froniust is büntették így – és Horváth Ákos büntetőjével mr nálunk volt az előny (70-69): Sőt, Horváth Ákos mezőnyből is betalált és 1 perc 11 másodperccel a vége előtt 72-69-re alakult az eredmény. A soproniak időt kértek, de úgy tűnt, ez sem hat. Tizenöt másodperccel a vége előtt oldalról hozhattuk játékba a labdát, melyet Ware kapott. Az amerikai irányítót két soproni lökte az oldalvonalon túlra, ám a játékvezetők személyi hiba helyett a vendégeknek ítélték a labdát. A mérkőzés végeredményét nagyban befolyásoló téves bírói ítélet volt. Különösen azután, hogy Takács 6 másodperccel a vége előtt beszórt egy triplát, s ezzel hosszabbításra mentette csapatának a mérkőzést. Az is igaz persze, hogy a mieink is nagy hibákat követtek el, ugyanis kétszer is odaüthettek volna még, s a második hiba után dobhatott volna két büntetőt a Sopron, miközben 3 volt a különbség. Sajnos a fiúk nem ezt tették, s így nyílt lehetősége Takácsnak triplát dobnia…


A hosszabbítás első percében Thomas kétszer is távolról volt eredményes (72-78), s ez e is döntötte a mérkőzés sorsát. A különbség az öt perc leteltével megmaradt (80-86), azaz a vendégek a sírból hozták vissza a meccset, amelyet végül meg is nyertek.


A JKSE játékosait a vereség ellenére is csak dicsérni lehet, hiszen alaposan megdolgoztatták sokkal esélyesebb ellenfelüket. Amennyiben pedig a sérültek is rendelkezésre álltak volna, minden bizonnyal más eredmény született volna. Az, hogy az utolsó 15 másodpercben miért hagyott ki a mieink figyelme, nem lehet tudni. De nagy kár, hogy nem használták ki a faultlehetőségeiket, mert akkor nyerhettek volna. Márpedig a látottak alapján megérdemelte volna a győzelmet a létszámilag „csonka” berényi csapat.


A találkozó összefoglalójában nem mehetünk el szó nélkül a játékvezetők ténykedése mellett sem. Az első félidőben mindent befújtak, majd a másodikban már sokkal elnézőbbek voltak. A végén pedig Ware lökésénél mérkőzést befolyásoló hibát vétettek. Persze még ezzel együtt is nyerhettünk volna, ha jobban figyelünk az utolsó 15 másodpercben…


Jászberényi KSE - Soproni Sördögök                           80 - 86


A forduló további eredményei:


Falco-Trend Optika KC Szombathely - Egis Körmend    96 - 88

Zalakerámia ZTE KK - PVSK-PANNONPOWER            71 - 78

MAFC - KTE-Duna Aszfalt                                           61 - 86

Naturtex-SZTE-Szedeák - Atomerõmû SE                     83 - 106

Kaposvári KK - TLI-Alba Fehérvár                                 91 – 88


A bajnokság állása:

1. Atomerőmű SE                                    15gy    2v

2. Soproni Sördögök                                 15gy    3v   

3. KTE-Duna Aszfalt                                 13gí    3v   

4. Falco Trend-Optika KC Szombathely     12gy     5v   

5. Pécsi VSK-PANNONPOWER               11gy     7v   

6. Kaposvári KK                                      10gy     8v   

7. Naturtex-SZTE-Szedeák                        8gy     9v   

8. TLI-Alba Fehérvár                                 8gy    10v   

9. Egis Körmend                                     6gy    11v   

10. Marso Nyíregyházi KK                       5gy    12v   

11. Jászberényi KSE                               5gy    13v   

12. MAFC                                              3gy    14v   

13. Zalakerámia ZTE KK                          2gy    16v   


A heti program


A héten a 20. forduló mérkőzéseit rendezik, s lejátszanak egy találkozót,. amelyet a 14. fordulóból halasztottak későbbre.

január 28. – szerda

18.00 óra: EGIS-Körmend – KTE-Duna Aszfalt


január 29. – csütörtök

18.00 óra: Marso Nyíregyházi KK – Zalakerámia ZTE KK

18.00 óra: Atomerőmű SE – Falco-Trend Optika KC Szombathely


január 31. – szombat

18.00 óra: Kaposvári KK – Jászberényi KSE

18.00 óra: KTE-Duna Aszfalt – Naturtex-SZTE-Szedeák

18.30 óra: PVSK-PANNONPOWER – Egis-Körmend


Szántai Tibor

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít