Menu

Átadták a CT-t, a finanszírozásról tárgyalnak

2015-01-26 17:15:10

 

Több mint másfél évtizedes probléma látszik megoldódni, hiszen nemrégiben átadták a Szent Erzsébet Kórházban az „Infrastruktúrafejlesztés a Jászberényi Szent Erzsébet Kórházban” című Európai Uniós beruházáshoz kapcsolódóan a GE Optima CT 540-es modern CT berendezést. Az átadás nem jelenti egyben azt is, hogy a gép azonnal a gyógyítás szolgálatába áll, hiszen előbb működtetésének finanszírozásáról meg kell állapodni az OEP-pel.


A Jászberényi Szent Erzsébet Kórház sikeres pályázatot nyújtott be címmel, melynek köszönhetően 1 milliárd forintos Európai Uniós támogatás segíti a kórház fejlődését. A pályázat keretében megvalósuló infrastruktúra beruházás célja, hogy magasabb szintű ellátást biztosítson, amely a tárgyi eszközök cseréjével, korszerűsítésével, új eszközök beszerzésével, valamint az infrastrukturális háttér modernizálásával érhető el. Ez biztosítja, hogy az ellátórendszerben a megelőzés, a gyógyítás, a gyógyulás egységes és integrált rendszere sikeresen kialakíthatóvá váljon.


Jász-Nagykun-Szolnok megyében a fekvőbeteg szakellátási kapacitás közel 11%-át a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház köti le. Az intézmény 282 ággyal és 20 ágyas csecsemő részleggel rendelkezik. A területi ellátási kötelezettsége 22 településre terjed ki Jász-Nagykun-Szolnok és a szomszédos Pest megyében. A fekvőbeteg ellátási terület lakosságszáma jelenleg 113 000 fő.


Az új CT készülék tesztüzeme elkezdődött. Amint az a GR Optima CT 540 keddi átadásán elhangzott, a személyzet képzése is jól halad. Az új berendezés üzembe helyezésével jelentősen lerövidülnek és leegyszerűsödnek majd a beteg utak, miközben az ellátás színvonala lényegesen magasabb minőségi szintre kerül. A magasabb színvonalú ellátással ugyanakkor a cél az egészségmegőrzés, a betegségek mielőbbi felismerése és a gyógyítás minél korábbi megkezdése. Ezzel pedig szeretnék elérni a munkavégző képesség gyorsabb és tartós visszaállítását, a munkából történő kiesés csökkentését.


– Jó tizenöt évet vártunk már erre a napra. Eddig a szolnoki, a hatvani és a ceglédi kórház segítségre voltunk utalva. Most olyan berendezéssel bővül kórházunk, amellyel nem csak a gyógyító munkát, de a szűrések lehetőségének megteremtésével a megelőzést is szolgálni tudjuk majd. Remélhetőleg ennek finanszírozását is elő tudjuk majd teremteni – mondta ünnepi köszöntőjében dr. Csiki Zoltán, a Szent Erzsébet Kórház főigazgatója.
 

 

alt



Szabó Tamás arra emlékezett, hogy először kamarai tagként dolgozott azért, hogy legyen Jászberényben működő CT. Majd önkormányzati képviselőként és az egészségügyi bizottság tagjaként is szembesült a problémával.


– Láttam azt is, amikor a város és a kórház vezetői nem megfelelő döntéseket hoztak, s így a rendelkezésünkre álló CT nem üzemelt jó egy évtizeden át. A 2010-től helyén lévő kormány egészségügyi politikájának köszönhetően most lehetőségünk nyílt a korábbi hibák javítására. Meggyőződésem, hogy ez a korszerű berendezés a legjobb helyre került, s jól szolgálja majd az itt élő emberek gyógyítását – mondta Jászberény polgármestere.


A köszöntőket követően dr. Kovács Krisztina, a Green Sound Plusz Kft. ügyvezetője nagyon szemléletesen és közérthetően mutatta be, hogy mit is tud a GE Optima CT 540-es. Szavaiból kiderült, hogy a berendezés olyan vizsgálati anyagokat is prezentálni tud, amilyet Magyarországon csak 2-3 másik helyen képesek megvalósítani. Azaz, egy nagyon modern, korszerű CT-ről van szó, amely nagyban segítheti majd a Jászberényi Szent Erzsébet Kórházban folyó gyógyító munkát. Az ügyvezető dicsérte a dr. Donkó Margit röntgen főorvos asszony vezette csapatot, amely nagyon gyorsan sajátítja el az új berendezés használatának ismereteit.


Arra a kérdésünkre, hogy mikortól áll a gyógyító munka szolgálatába hivatalosan is az új eszköz, pontos választ még nem tudott adni dr. Csiki Zoltán.


–Jelenleg is folynak a tárgyalások az OEP-pel a CT berendezés működtetésének finanszírozásáról. Mi szerettük volna, ha február 1-jétől már munkába áll a CT, de finanszírozási szerződés hiányában ez nem megoldható. Reményeink szerint mielőbb megegyezünk az OEP-pel, s akkor már semmi akadálya nem lesz, hogy közel két évtized után ismét működő CT legyen a Szent Erzsébet Kórházban – mondta a főigazgató.

 

Szántai Tibor

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít