Menu

Megnyitnák a zárt ajtókat

2015-01-27 16:42:26

 

Azt követően, hogy a januári soros önkormányzati ülés közepét mintegy háromnegyed órára zárt ajtók mögé bújtatták, ráadásul Budai Lóránt képviselő kérdése okán, szinte 100%-ra vehető volt, hogy a közeljövőben a Jobbik helyi szervezete sajtótájékoztatót tart. Így legyen ötösünk a lottón!


Múlt keddre hívta össze a helyi média képviselőit Budai Lóránt önkormányzati képviselő, a Jobbik Jászberényi Alapszervezetének elnöke, valamint képviselőtársa, Bobák Zsolt alelnök. Három témát érintettek. Egyrészt sokadszor is kifejezték aggodalmukat amiatt, hogy a város és a megye lakossága csökken, sokan – főleg fiatalok – vándorolnak el a térségből. Ráadásul az itt maradó idősebb korosztály szociális ellátottsága sem épp példaértékű, a fiatalok többségének pedig esze ágában sincs hazajönni azért, hogy minimálbérért alázzák nap, mint nap valamelyik tisztes adófizetőként számon tartott nagyvállalkozó gyárában. Nő a szociális gondozásra, segítségre szoruló, családon belüli problémákkal küzdő gyerekek és az öngyilkosságok száma, de a felsoroltak közül egyik gondra sem született még szakmai megoldás. Valójában a városvezetői szándék sem csírázik még ilyen program megalkotására. Budai Lóránt pedig hangsúlyozta, hogy a térségben működő politikai vezetők segítsége, nyitottsága, akarata nélkül ez a tendecia nem fog megfordulni.

 

alt




Az általános problémákon túllépve, egy sokkal konkrétabb üggyel is kívánt foglalkozni a képviselő, már amennyire tehette. Önkormányzati képviselőként, ráadásul az ügy- és közrendi bizottság elnökeként ugyanis a zárt körben lefolytatott önkormányzati ülésekről csak nagyon kevés információt árulhat el. Jelen esetben arról a témáról tárgyalt a nyílt ülést megszakítva zárt ajtók mögött a testület, hogy a Rákóczi út 44. szám alatti ingatlan (egykori Városi Kicstár, ma a helyi Államkincstár) egyik tetőtéri lakását az önkormányzat bérbeadásra ajánlotta. Erre lehetett pályázni és az a pályázó nyert, aki a magasabb összeget ajánlotta a bérleményért.


- A pályázatról és annak lefolytatásáról többet sajnos nem mondhatok. Csak annyit, hogy ha a város lakossága ismerné a pályázat nyertesét és vesztesét, nagyban megváltozna a döntéshozókról alkotott, többséginek nevezett, jó vélemény – fogalmazott Budai Lóránt.


Hozzátette, a pályázat vesztese egy olyan család, akiknek vélhetően igen nagy szüksége lett volna az összkomfortos, 85 m2-es lakásra. De ha már a lakás bérleti jogát nem nyerték el, talán megérdemeltek volna egy indoklást az elutasításról vagy egy tájékoztatást a pályázat értékeléséről. Ez azonban, állításuk szerint nem jutott el hozzájuk. A képviselő szerint a vesztes család vállalta volna a sajtótájékoztatón való részvételt, ám az annak napját megelőző estén mégis visszakoztak, így személyesen ők nem érvelhettek igazuk mellett.


A sajtótájékoztató másik része a vagyonnyilatkozatok nyilvánosságáról szólt. Bobák Zsolt elmondta, a Jobbik nem ért egyet azzal a gyakorlattal, hogy a politikusok családtagjainak vagyonnyilatkozata nem nyilvános. Vélekedésük szerint ez lehetőséget teremt arra, hogy a döntéshozók valós vagyonuk egy részét ne a saját nevükön tartsák nyilván, hanem valamely családtagjukén. Szerintük meglehetősen nehezíti az átláthatóságot, hogy csak igen indokolt esetben foglalkoznak az illetékes bizottságok a politikusok családtagjainak vagyonvizsgálatával. Ez a gyakorlat nemcsak visszaélésekre ad okot, de növeli a társadalmi bizalmatlanságot is, a politikusok általánosan rossz megítélését.


- Ezzel szemben mi, a Jobbik jászberényi képviselői csatlakozunk a több országban jellemző gyakorlathoz, és nemcsak a saját, de családtagjaink vagyonnyilatkozatát is nyilvánossá tesszük – fogalmazott Bobák Zsolt. Egyszersmind felhívta politikustársai figyelmét is a követendő példára, hátha csatlakoznak hozzájuk mások is a jászberényi képviselő-testületből.

 

Rédei Panni

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít