Menu

Tisztelgés Rákóczi emléke előtt

2015-04-21 14:24:30

 

Az Országgyűlés arról döntött nemrég, hogy március 27-e, II. Rákóczi Ferenc születésének napja Rákóczi Emléknap legyen hazánkban. Jászberény történelmében sok emlék van a Nagyságos Fejedelemről. A Jászkürt Fogadó falára 2010-ben ezért is helyeztek emléktáblát a városvédők. Emlékezésre, koszorúzásra április 18-án gyülekeztek a hagyományőrzők az épület előtt.

 

altAz ünnepség kapcsán Bolla János, a Városvédő és Szépítő Egyesület elnöke elmondta, ezután Jászberényben is minden esztendőben március 27-én lesz majd Rákóczi tiszteletére emlékezés.  Így az országos emléknap részeseivé válhat városunk. Ezen a szombaton eljöttek Nagykátáról és Tápiószeléről is hagyományőrzők, akik elődeikhez híven a szabadságszerető jászokkal közös történelemi eseményeket tartanak számon.


Molnár László tárogatón játszott egy dallamot, ami Rákóczi emlékéhez köthető, Bolla János pedig elénekelt egy szép dalt. Besenyi Vendel helytörténeti kutató elevenítette fel II. Rákóczi Ferenc tetteit, a szabadságharc Jászberényhez, a Jászsághoz kötődő emlékeit. A török uralom utáni felszabadulás élménye nem tartott soká, hiszen hazánk az Osztrák-Magyar Monarchia része lett, nem sikerült önálló államként léteznie. Ez jelentős sérelem volt a magyarság számára, így szabadságharc kezdődött 1703-ban. Ennek során Rákóczi többször is járt a Jászságban. Jászkiséren és Jászberényben hosszabb ideig tartózkodott. A térség katonákat is adott, s hadtápterület is volt, kellett a sok jó ló, s az élelmezéshez marhák, gabona, abrak is. Jászberényiek aktívan részt vettek az 1906-ban tartott Rákóczi ünnepségeken, hamvai hazahozatalakor és kassai temetésén is.


Rákóczi szállása, táborhelye 1710-ben nagyjából a mai OTP székház környékén lehetett a korabeli leírások alapján. Ezért is került 2010-ben a Máté György készítette emléktábla a Jászkürt Fogadó falára.  Szép koszorúk, csokrok kerültek most az emléktábla alá, hogy ezzel is kifejezzék az emlékezők tiszteletüket, és az utókor háláját történelmünk jelentős személyisége előtt.


KE

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít