Menu

Kész csarnokban indulhat a következő jeges szezon

2015-05-21 13:30:23

 

Egyeztetés, majd sajtótájékoztató is volt bő egy hét alatt a jászberényi jégpálya kapcsán. Előbbin az önkormányzat és az érintett jászberényi jeges sportágak, valamint azok országos szövetségének képviselői találkoztak, míg utóbbin Szabó Tamás polgármester tájékoztatta a média munkatársait a jégpálya megépítésének folyamatáról, annak állásáról.

 

Egyeztetés a jégpálya használatáról, működtetéséről


Az elmúlt héten hétfőn a Szikra Galériában találkoztak egymással az önkormányzat, a jeges sportok helyi és országos szövetségének képviselői, hogy a jégpálya használatáról és működtetéséről egyeztessenek.


Az önkormányzat részéről Bátonyi Attila aljegyző adott tájékoztatást az építkezés állásáról, s arról, hogyan képzeli el a város vezetése a jégcsarnok működtetését.


– Az építkezés befejezéséhez még 12 millió forint TAO-s támogatásra lenne szükség. A környezet megfelelő kialakításához 7 millió, a légtechnikai beépítéséhez pedig mintegy 30 millió további TAO-s támogatás kellene. Ezen összegeket lehetőleg minél rövidebb idő alatt kell előteremteni – mondta az aljegyző, aki arra is kitért, hogyan tervezi a pálya működtetését az önkormányzat.

 

alt




– Évente nyolc hónapos működtetéssel számolunk. Jártunk Debrecenben, ahol tapasztalatokat szereztünk az ottani műjégpálya működtetése kapcsán. Nálunk várhatóan a JVV Zrt.-n belül áll majd fel az a csapat, amely a jégcsarnok üzemeltetését végzi. A költségeket szeretnénk minél alacsonyabban tartani, s ezért a létszámot is úgy tervezzük meg. Elképzeléseink szerint szeptembertől áprilisig működik majd a pálya. Délelőttönként – reggel 8-tól 14 óráig – a sportiskola, az iskolák és óvodák fiataljai léphetnek majd jégre, s ezt az időszakot az önkormányzat finanszírozza. Kettő óra után a helyi jeges sportok, illetve más települések csapatai vehetik igénybe a jégcsarnok szolgáltatásait. Egy jégóra várhatóan 20-25 ezer forint +áfa költséget jelent majd a használóknak. Természetesen a közönségkorcsolyázásnak is meg kell találni a helyét az üzemeltetés során – jelentette ki Bátonyi Attila.


A megjelent helyi és országos jeges sportok képviselői egyetértettek abban, hogy nem lesz könnyű úgy működtetni a jégcsarnokot, hogy az minél kisebb költségbe kerüljön az önkormányzatnak. Az országos szövetségek edzőtáborok Jászberénybe hozásával, esetleg a helyi csapatok sportolók jégre jutásának finanszírozásával tudnak majd a költségekhez hozzájárulni. Természetesen a „Gyere korizni!” program is beépül a délelőtti időszakokban a napirendbe, amelynek lényege, hogy minél több gyerek tanuljon meg korcsolyázni.


A találkozó résztvevői valamennyien úgy látták, hogy lehetőségeikhez mérten mindent megtesznek, hogy a jászberényi jégcsarnok kihasználtsága minél jobb legyen, s a bevételek növelésével csökkentsék a tulajdonos-működtető ráfordításait.


Polgármesteri sajtótájékoztató a jégpályáról


Őszre befejeződhetnek a jászberényi jégpálya befedésével kapcsolatos munkálatok. A pálya kezdeti építésének, mostani befedésének és fejlesztésének költségei lassan átlépik a 800 millió forintot, melyben TAO-s pályázat, támogatások és önkormányzati források is szerepelnek. A fenntartás és működtetés költségeiről egyet lehet csak biztosan tudni: sokba fog kerülni.

 

alt




Kedden, a végleges állapotához egyre inkább közelítő jégpálya – sőt most már inkább csarnok – mellett tartott sajtótájékoztatót Szabó Tamás polgármester. Az általa elmondottakból kiderült, hogy eddig sokat költöttek már a pálya kialakítására, de bíznak abban, hogy a jövőben a működtetés költségeit is sikerül majd előteremteni.


A jászberényi jeges sportok nagy múltjára régóta sötét árnyékként vetül a jégpálya állapota. Az utóbbi időszakban ugyan hosszas várakozás után sikerült elérni, hogy a főiskola udvarán lévő tetőszerkezeti elemek végre a helyükre kerüljenek, a munkálatok azonban ezzel még korántsem fejeződtek be. Sőt, a szeptemberi határidő tartásához nem is lesz nagyon ideje a pihenésre a kivitelezőknek.

 

alt




Jelenleg két fejlesztés zajlik a csarnokban. Egyrészt az önkormányzat mintegy 25 millió forint értékben hajt végre szigetelési, festési, csapadékvíz-elvezetési munkálatokat, továbbá a lelátóra, a lépcsőkre is ebből a keretből szerelnek fel korlátokat. A tetőszerkezet szigetelése már kész, ahogyan a falak külső borítása, hőszigetelése és nemes vakolattal történő ellátása is hamarosan befejeződik. Meg kell még oldani a belső festést, valamint a légkondicionálást. Az önkormányzat 25 milliós keretéből valósul meg továbbá szélfogó létesítése, külső parkoló és járda építése, öltözők, bírói öltözők, kerítés kialakítása és az elektromos berendezések átalakítása. Másrészt egy sikeres tavalyi TAO-s pályázatnak köszönhetően a jégkorong szakosztály elindíthatta egy modern technológiával felszerelt led-falas eredményjelző beszerelését, valamint a palánk plexiborításának megépítését is. Ennek folytatásához még a cégektől érkező további támogatásokat vár az egyesület.


A pályát a tervek szerint – legalábbis az első szezonban szeptembertől nyolc hónapon át tartanák nyitva, mind a hobbikorcsolyázó jászberényiek, a jeges sportot versenyszerűen űző fiatalok és idősebbek, mind pedig az ország más részén infrastruktúrával nem rendelkező jégkorong- és különféle korcsolyasport egyesületek részére. Ezek megkeresése és a működtetésbe történő bevonása a jövőbeni működtető feladata lesz majd. Szintén az ő leleményességén múlik majd, hogy a nyári időszakra is sikerül-e találnia olyan finanszírozási lehetőséget, amely megoldja a csarnok nyitva tartását a melegebb hónapokra is.

 

alt




- Láttunk hasonló adottságú csarnokokat, ezért biztos vagyok benne, hogy a létesítmény fenntartása és működtetése éves szinten több tízmilliós nagyságrendű tételt jelent majd az önkormányzatnak. Ezért szeretnénk profi szereplőket, szakági szövetségeket, diáksportot finanszírozó rendszereket országos szintről is bevonni a működtetésbe. A működtetőnek keresnie kell minden olyan lehetőséget, amely a városi forrás mellett a finanszírozást segíti. Az önkormányzatnak egyébként is határozott célja – minden sportágban, így a jeges sportágakban is – hosszútávon csökkenteni a városi költségvetésből történő anyagi bepótlásokat – mondta el kérdésünkre a polgármester.


Szántai-Rédei

 

alt

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít