Menu

Huszonöt éves történet ecsettel vászonra írva

2015-05-22 13:59:09

 

altA jászsági embereknek különös tehetsége van a festéshez, a képzőművészethez. Ezt az alkotások gazdagsága bizonyítja. A XX. század végén sem volt ez másként, mindig éltek itt olyanok, akik szívesen és tehetséggel alkottak festékkel, ecsettel. A profik és amatőrök között pedig nem lehet meghúzni egyértelműen a léniát. A Berényi Műhely alkotóközösségének tagjai is letették névjegyüket ezúttal egy jubileumi kiállítással.


A Jászberényi Városi Könyvtár galériájában a műhely 15 tagjának 32 alkotása borítja a falakat egészen augusztus 31-ig. A negyedszázad alatt négy társuk halt meg, de az ő emléküket is őrzik, s néhány alkotásuk ott van, most is látható a könyvtárban.


Az előadóterembe be sem fért az érdeklődő sokaság, a folyosón is sokan álltak, amikor Nagy Nikolett könyvtárigazgató megnyitotta a rendezvényt. A Jász Trió TV egy emlékidéző összeállítása elevenítette fel a kezdeteket. Nagyné Koncz Éva, a műhely vezetője mondta el az archív felvételen, hogy a műhely tagjai közül még diákként sokat tanultak Sáros András művész-tanártól. Később többüknek igénye volt a közös munkára és a szakmai iránymutatásra. Az alkotóközösség tagjai egymást inspirálva is készítették a képeiket. Tanulni vágytak, együtt felfedezni az utat, amikor hobbiból művészi alkotássá érik munkájuk. Így jött létre a Berényi Műhely 1990-ben Buna Konstantin festőművész szakmai irányításával.


Farkas Edit, a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria megbízott igazgatója megnyitójában felidézte az alkotótáborok élményeit, ami minden évben fontos esemény volt a tagok számára.  A közösségnek a Déryné Művelődési Központ adott helyet, ahol minden évben nagyszabású kiállítást is tartottak, megmutatva, hogyan is látják a világot, mi az, ami megragadja fantáziájukat. Huszonegy őszi tárlaton láthattuk így a nyári táborok terméseit. A közösség sajnos 2011 óta már nem működik, megváltoztak a körülmények és a lehetőségek, de a csapatszellem megmaradt, figyelnek egymásra, s ha kell, segítik egymást. Így tartották meg az alapítás 25 éves jubileumát is a hét elején.

 

alt




Magyar Levente, Jászberény volt polgármestere is köszöntötte a jubileum ünnepeltjeit. Felidézte, hogy a középkor hanyatló szakaszában a képzőművészet aranykorát élte. A hanyatló társadalomképet a művészek fogalmazták meg, mutatták fel. A művészetek átformálták az emberek gondolkodását. „Ne árts” - idézte egy humanista gondolkodó üzenetét, ami a mának is szólhat. Megköszönte a műhely tevékenységét, szakmaszeretetét, mellyel a város kulturális életét gazdagították. 


A régi kulturális központ egykori igazgatója Sas István arra emlékezett, hogy a Berényi Műhely tagjainak alkotásai arról szóltak, ami a szívükben volt. A szépet, az igazat, az emberit igyekeztek a vászonra varázsolni, harmóniát teremtettek egy-egy képükön. A 21 év során sokat segítette munkájukat, s ez sok örömmel is járt, hiszen a várost gazdagították.

 

alt




Az ünnepség nem volt meg torta, pezsgős koccintás és további jó kívánságok nélkül. Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester a köszönet hangján szólt az ünnepeltekhez. Kik is ők? Név szerint: Kecskés Anna, Kiss László, dr. Kotró László, Kövér Sándor, Lajkóné Nagy Mária, Molnár Annamária, Nagyné Koncz Éva, Pásztorné Győr Mária, Terjékiné Mozsár Magdolna, Váradiné Orbán Margit és Velkeiné Pócz Ilona. A már eltávozottak pedig: Hajas Gyula, Horváth István, Kovácsné Móczó Mária és Póczné Pintér Rozália.


Kiss Erika

 

alt

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít