Menu

Ez bizony férfimunka volt

2015-06-23 13:55:53

 

Zoli és Máté meg Gellért, Karcsi, Bálint, Patrik és István bizony alaposan megizzadt a júniusi, első forró nyári napokon. Nem dolgozatot írtak, nem is edzésen vagy meccsen voltak. Önkéntes munkát végeztek a zsidó temetőben. Kitisztították a sírkövek „eltűnt” feliratait, szorgalmasan smirgliztek, és a borostyánrengetegből kiszabadították a síremlékeket. Régen volt ekkora takarítás, szervezett gondozás itt, s most sok új, a burjánzó, sűrű növényzettől eltakart, eddig sosem látott családi síremlék vált megismerhetővé.

 

altA fiatalok a Lehel Vezér Gimnázium 9. nyelvi előkészítős osztályának diákjai. Az önkéntes munka – közösségi szolgálat – teljesítése számukra kötelező az érettségiig. Ők most vállaltak 32 órát az előírt 50-ből. Az eredményét is látták, megérte a sok fáradtság s a hőségben való izzadás, mert a kis temető rendezett, gondozott képet mutat az arra járóknak. A munkát Kertész Tamás, Nagyné Koncz Éva és Zajákné Korda Júlia is segítette szintén önkéntesként. Ők is szeretnék, ha Jászberény történelmének sajátos része minél többek számára megmaradna és ismertté válhatna.


A rendkívüli vállalkozás célja az is volt, hogy a temetőről készüljön egy alapos felmérés, utána térkép készülhessen. Kertész Tamás, jászberényi születésű holokauszt-kutató pedig azért jött el ismét Stockholmból, hogy egy digitális adatbázist alakíthasson ki a mostani felmérés adatai alapján. Vannak ugyan adatsorok jelenleg is, de mindig felbukkannak újabbak a kutatások során. Ezért szeretné elérni, hogy teljesebb, pontosabb és digitálisan elérhető adatbázis jöjjön létre.


A diákok lelkesen végezték a növényzet levágását, ritkítását, a sírhelyek tisztítását, a cipekedést. A munka megkívánta a maszk viselését is, hogy a finom kőport ne szívják be.  Bizony kemény férfimunka volt, de egyben érdekes is. A lemetszett, kivágott zöld növényzet hatalmas halmot képezett a munka végén. A bokrok alól kisgyermekek síremlékei is előbukkantak. A lecsiszolt sírköveken pedig feltűntek a nevek, az évszámok, de héber feliratok és rajzolatok is. Egy különös, elfeledett világ jelei újra üzentek a ma emberének.


Kertész Tamás – aki nem először végez kutatómunkát szülővárosa temetőjében és a levéltárakban – szeretné, ha a temető kataszteri felmérése után az itt nyugvók sírjáról katalógus készülne. Ebben a nyughelyek pontos pozíciója alapján képekkel is láthatóvá tennék a számítógép képernyőjén a sírt, de akár a család fennmaradt képeit is. Bárki könnyen megtalálhatná – a kialakítandó digitális adatbázis segítségével – hozzátartozóját. A feladat nem egyszerű, de ő belevágott ebbe a munkába is. A terv része, hogy egy kiadvány is készül majd a Stockholmi Egyetemi Könyvtár kiadásában. Így sok ezer ember számára elérhető lehet a valaha volt jászberényi zsidóság és a meglévő temető adatbázisa is.


Kiss Erika

 

alt

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít