Menu

Múzeumokat ünnepeltünk éjjel és nappal

2015-07-03 11:07:55

 

Már tavaly is színes program várta az érdeklődőket június végén, mely a múzeumok különleges bemutatónapja szélesre tárt kapukkal. Az éjjelt „jó megtoldva” június 20-án  már délelőtt is volt jászberényi esemény, ahogy tavaly is. A Szikra Galéria udvarán a Palotásy János Zeneiskola diákjai és tanáraik vidám fúvós muzsikával csalogatták a látogatókat a kellemes nyári napon.


A galéria belső termeiben a Szikra Gyűjtemény mellett Palkó Tibor Munkácsy-díjas festőművész időszaki kiállításai is látható volt. Ez utóbbi 12 nagyméretű festményt, elgondolkodásra késztető alkotást jelentett. A galéria tulajdonosa, Szikra István ezt a tárlatot és gyűjteménye többi alkotását is bemutatta az érdeklődőknek.


A kávéházban is voltak és vannak festmények a falakon. Az ismertetés előtt azonban a festmények és a zene öltött kart a karba. Kiss Henriett zenetörténész tartott rövid előadást „Békebeli dallamok” címmel, mely a XX. századba kalauzolt bennünket, annak is az elejére. Bartók és Kodály egyaránt az 1900-as évek első éveiben kezdte módszeresen gyűjteni a magyar népzenét, az eredeti dalokat, melyek később feldolgozott változatai a zeneirodalom kincseinek számítanak. Zenei anyanyelvünk ismert darabjaiból válogatott, s azokat zongorán adta elő Kiss Henriett.


A folytatásban eredményhirdetés következett. A Szikra Galéria törekvése, hogy kortárs művészek alkotásaival is gazdagítsa gyűjteményét. Ezért pályázatot ír ki minden évben. Az idei pályázatra 11 alkotó 21 művét küldte el. A zsűri – Máté György, Egri Mária és Palkó Tibor – értékelte azokat, s két művésznek javasolt díjat. Ezeket Szikra István finanszírozza, s adja át. Most a galéria nagydíját Varga József Zsolt vehette át. A különdíj Koncz Gáboré lett. Az ő nyertes alkotásaik, és a többi pályamű is a kávéház falait díszíti.


Mivel már a dél is elkövetkezett, a vendégek egy háromfogásos, a békebeli, XX. század eleji időket idéző ebéden vehettek részt – persze térítés ellenében. Amikor a finomságok elfogytak, már egy séta után a Hamza Múzeum, majd a Jász Múzeum programjai is elkezdődtek sok zenés és vidám érdekességgel.


A Gyöngyösi úti kis gyűjteményben a 20. század elejéről válogatott festményeket gondoltak újra a nap folyamán és vendégművészek segítségével állították össze a délután nyíló kiállítás anyagát.


A Jász Múzeum udvarában este mindenek előtt a gyerekek számára készültek érdekes programokkal, hiszen előbb az óvónőkből álló Kelepelő Bábcsoport hívta a színpadra a Brémai muzsikusok történetét, majd Süsü látogatott el a gyerekekhez a Hadart Színház társulatának köszönhetően. Miközben az egyfejű, de cseppet sem együgyű sárkányfi összefogott a királylány kezére áhítozó királyfival gyorsan belopta magát a gyerekek szívébe. Az előadás után pedig alig tudott megszabadulni a közös fotózkodásért sorban álló gyerekek hadától.

 

alt

Fotógaléria a Facebookon a délelőtti és a délutáni programról




Idén az 1920-as, ’30-as évek világába engedtek betekintést a Lehel-Melody TSE táncosai, majd Laki Péter és Pohly Boglárka operett slágerekkel próbálta felmelegíteni az addigra már igencsak didergő közönséget. A június elejéhez képest szokatlanul hűvös estén szükség is volt az operett műfajának könnyed vidámságára, hogy marasztalja a nézőket a Jászsági Hagyományőrző Egylet előadására. Az egylet nemcsak őrzi, teremti is a hagyományt, hiszen az utóbbi években rendszeresen a múzeumok éjszakájára időzítették színházi bemutatójukat. Idén az egykori jászberényi csárda, a Morgó falai közé hívták meg közönségüket. Az egylet vezetője, Hortiné dr. Bathó Edit írta és rendezte a darabot, mely az utóbbi évek irányvonalától eltérően inkább visszavezetett a hagyományőrzők eredeti feladatához és közös múltunk egy részletét állította a jelen színpadára.


Az előadás végére azonban már győzött a hideg és az Agócs Gergellyel kiegészült Jártató zenekar műsorára sajnos csak nagyon kevesen maradtak. Ettől eltekintve egy programokban gazdag nap végén senki nem állíthatta, hogy Jászberényben semmi nem történt a Múzeumok Éjszakáján.


KE-RP

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít