Menu

Lehel Ferencre emlékezve

2015-11-23 12:08:25

 

A Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria sokféle kincset rejt, hiszen nemcsak Hamza Dezső Ákos művészeti munkásságának és alkotásainak eredményeit, de felesége Lehel Mária hagyatékát is, melyben szüleinek iratanyaga, emlékei is ott vannak. Mária néni édesapja is jelentős személy volt.


Lehel Ferenc 1885. november 13-án született. A 130. évfordulón így emléknapra invitálták a berényi közönséget a Gyöngyösi úti terembe pénteken délután. A gyűjteményből féltett kincseket, régi leveleket, dokumentumokat helyeztek paravánokra, melyek Lehel Ferenc életútját, munkásságát is igyekeztek bemutatni. Erről Gattyán Adrien Zóra művészettörténész beszélt. A történet lényege pedig az, hogy Lehel Ferenc művészeti író megmentette Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) alkotásainak jelentős részét a feldarabolástól, a pusztulástól. Ő volt az, aki Csontváryról 1922-ben elsőként írt könyvet, s ezzel művészetét ismertté tette.

 

alt




Kerekné Mihalik Judit pedig Lehel Ferenc és Gerlóczy Gedeon (1895-1975) építész, a XX. század első felének jelentős alkotója több évtizeden át tartó levelezéséből a kapcsolatuk sok érdekességét ismertette. Csontváry felfedezőjének ugyanis Gerlóczyt tartja máig a széles közönség, mert pénze neki volt, Lehel Ferenc „csak” meglátta a kincset. Ő tudta Csontváry hagyatékát a nemzet kincsévé tenni. Lehel Ferenccel való jó kapcsolata pedig a sírig tartott. 

Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít