Menu

Gőzhajóval vissza a városba

 

2016-01-25 11:09:47

Török Ádám, az utolsó magyar rockmohikánok egyike, lassan ötven éve áll a színpadon. Január tizenötödikén, nem sokkal a hatvannyolcadik születésnapja után, a jászberényi moziban koncertezett elnyűhetetlen zenekarával, az ezerkilencszázhatvankilencben alapított Minivel.


A fuvolabűvész, énekes, dalszerző Török Ádám körül évtizedekig nagy számban forogtak a jobbnál jobb muzsikusok – csak a példa kedvéért páran: Papp Gyula, Závodi János, Tátrai Tibor, Németh Alajos –, akik más együttesekben is hírnevet szereztek maguknak, aztán alkalmanként visszatértek, beszálltak az állhatatos Ádámhoz a Minibe, hadd szóljon megint a fuvolás jazz-rock-blues-funk.




alt

Fotó: Jásznapló.hu/Bíró János

 

A jelenlegi felállás is erős (Németh Károly – billentyűk, Zsoldos Tamás – basszusgitár, Gazdag Viktor – gitár, Tóth Dénes – dob), kellett is a kraft a kifogástalan best of-programhoz. A Mini mindig az a divatot kerülő, progresszív törekvésekkel közönségkedvenccé váló banda volt, amelyik az igényességet és a popularitást többnyire szerencsésen ötvözte zenéjében.


Péntek este „embersűrűbe” csapódtak a legendás dalok. Mint a Gőzhajó, az 1972-ben megjelent első kislemezről, vagy a Vissza a városba, az 1978-as, első nagylemez címadó száma, és a többi, a Kell a barátság, a Kolduskirály, a Keresztes lovag, meg azok a nóták, amiket már csak azért sem sorolok fel, mert elfelejtettem a címüket. És mindegy is, mi van terítéken, ha valaki (Gazdag Viktor) úgy gitározik, mint Warren Haynes, egy amerikai medve, aki Presserrel is kollaborált, és ha valaki úgy fuvolázik, énekel, és úgy hiteti el, hogy fél évszázada mit sem kopott a hite, mint Török Ádám. 


Az Asztalhoz leültem-et mégsem feledném, hiszen ezt a balladát a szocializmusban pusztán azért nem engedték lemezre venni, mert főszereplője a bor, a gin és a whisky társaságától remélte a fájdalomcsillapítást. És nagyot dobtak Ádámék a Cream Sunshine of your love-jával is. Ha egyszer szerelem, akkor ragyogjon! Úgy szeretjük, az anyja úristenit.


Kun Tibor
 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít