Menu

A fenntartható energia akcióterve

2016-02-01 09:58:01

 

A Déryné Rendezvényházba sok vendéget vártak csütörtök délután, de nem voltunk sokan. A képviselő-testület tagjai közül is hiányoztak többen, de főként a lakosság és a vállalkozói szféra maradt távol, pedig igen fontos dologról volt szó. A városvezetés számára is kötelező elkészíteni az energia-takarékosság tervét. Ennek előkészítése már folyamatban van, s a felmérések, vizsgálatok ismertetése, megvitatása volt a célja a városfórumnak.


Ongjert Richárd, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont munkatársa ismertette a felméréseket, helyzetelemzéseket és Jászberény számára is kötelező energiatakarékossági előírásokat. A lényeg, hogy az energiatudatos városfejlesztés révén 2020-ig az üvegház-hatású gázok kibocsátása terén 20%-os, 2030-ig pedig 40%-os megtakarítást kell elérni.  Ez egyben EU-s előírás, de a fejlesztésekhez, beruházásokhoz uniós források is elnyerhetők, így az elvárás nem teljesíthetetlen.


Az előadó elmondta, hogy a 20%-os megtakarítás nem elérhetetlen. A városi fogyasztás során a közvilágítás, az intézmények felhasználásának korszerűsítése, a megújuló energiaforrások alkalmazása eredményeket hozhat.


A tervek készítése során elsőként a város energiafogyasztását vizsgálták meg és elemezték. Ennek eredménye pedig az lett, hogy Jászberény energiafogyasztása az átlagosnál magasabb. Az önkormányzati intézmények esetében vannak takarékossági lehetőségek, s ezzel már több esetben élt is város. A napelemes megoldásokat támogatják is uniós források, de az is igaz, hogy nem lehet minden épületre napelemeket szerelni pl. városépítészeti szempontok miatt sem.


A város lakásállománya eléggé elavult a szakemberek szerint, de a jelenlegi program során végzett vizsgálat arra az eredményre jutott az energia-felhasználásuk viszonylag jó. Azonban Jászberény ipari üzemei kiugróan nagy energia-felhasználók. Így ebben a szektorban kell(ene) jelentős megtakarítást elérni, szorgalmazni.


Szabó Tamás polgármester azt hangsúlyozta, hogy meg kell találni az utat a megoldásokra, s erre minden jó ötletet, javaslatot is várnak. Az önkormányzatnak az ipari fogyasztók esetében nincsen eszköze, lehetősége, hogy az felhasználás csökkentésére kötelezze őket. Arról beszélt, hogy a témában nem települési megoldást kellene keresni, hanem jászsági összefogást megvalósítani. A térségben kiaknázatlan geotermikus energia is van, ennek felhasználására kellene közös megoldást találni - vetette fel a polgármester.


Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester is az ipari fogyasztók esetében a „szigorítást” nem találta jó gondolatnak. Az önkormányzatnak nincsenek eszközei a vállalkozások tevékenységének korlátozására. A tervezet ezen pontjával többen nem értettek egyet.


A fórum során az is kiderült, hogy valóban van kincs a föld mélyén, ám a termál-kutak jelentős része magánkézben van. A szélenergia hasznosítására eddig egyetlen sikeres megoldás sincs a kistérségben számos ok miatt. Az pedig nem derült ki, hogy az ipari fogyasztás mihez képest magas. Az üzemek nemcsak jászberényieket foglalkoztatnak, a kistérség határain is átnyúló foglalkoztatás van itt, s a termékek jelentős része exportra készül, azaz a cégek nem csak a város ellátását szolgálják, megszorításuk nem volna célravezető.


A főépítész, Alvári Csaba azt hangsúlyozta, hogy az ipari fogyasztókra hatni a szabályozási környezet változtatásával lehetne, ami nem helyi feladat. A finanszírozási lehetőségeket is vizsgálni kellene. 2020 nincs távol, inkább nagyon is közeli dátum, de a jó megoldásokat nem az önkormányzatnak kellene egyedül megtalálnia. A helyzetet könnyebbíti, hogy a cégek is érdekeltek az energia-felhasználás csökkentésében, hiszen az költségeik is csökkennének ezáltal. Számukra is kellene alkalmas lehetőségeket kínálni.


KE

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít