Menu

Nagyok, kicsiben

2016-04-28 09:15:16

 

altIgazán különleges kiállítás nyílt a könyvtár tetőtéri nagytermében és galériájában. Számunkra eleddig ismeretlen szobrászművész alkotásai érkeztek Jászberénybe, s vele együtt a magyar történelem, az irodalom, a politika, a tudomány nagyjainak portréi, szobrai is. A pénteken nyílt kiállításon Góg Zoltán kulturális menedzser, a Jászkerület Nonprofit Kft. munkatársa mutatta be az alkotót, Dudás Sándort. A Bácska Topolyán született művész a Vajdaságból 1992-ben telepedett át Magyarországra, sokáig formatervezőként dolgozott. Ma már Csongrádon az alkotótelep vezetője.


A látogató egy igazán jól elrendezett, eltervezett, szinte megkomponált tárlatot tekinthet meg a folyosón és a teremben egyaránt, ahol portré-szobrok állnak és az éremszobrok is meglepetéssel várják a látogatót. Dudás Sándor olyan nagyságokat „fogalmazott meg” bronzból, mint Deák Ferenc, Márai Sándor, Bánki Donát, Gárdonyi Géza, Mikszáth Kálmán, Ybl Miklós, Kosztolányi Dezső, Korányi Frigyes, Bartók Béla, Bukta Imre és még hosszan sorolhatnánk. Több nagy királyunk mellett a magyar tudomány és kultúra jeleseit  megörökítette kicsiben. Ezeket a bronzba öntött kis portrékat és az érmeszerű bronz képeket láthatjuk, csodálhatjuk meg a tárlaton.

 

alt




P. Szabó Ernő művészettörténész beszélt részletesen az alkotó pályájáról.  Az éremszobrászat egy külön műfaj. Régen ismeretlen mesterek örökítették meg az uralkodók arcmásait a pénzérmékre, s nem kimondottan művészeti céllal. Ma az éremművészet esztétikai értéknek számít. Valójában intim műfaj, ám sokoldalú is, ahogy azt a kiállításon most megtapasztalhattuk. A kis bronz portrék elkészítése magas fokú mesterségbeli tudást kíván. Dudás Sándor itt kiállított plasztikáin a humor és a bensőséges líra is megjelenik. Az éremművészet határtalan lehetőségeit is megmutatja egyben.

 

alt




A kiállítás-megnyitó pillanataiból a muzsika sem hiányzott. Burai Balázs zongoraművész adott kellő hátteret egyetlen elektromos zongorával a látnivalókhoz. Ám a muzsika úgy szólt, mintha egy igazi hangversenyzongora volna a teremben. Ráadásul a zene körülölelte, sőt, játékosan bujkált a kiállított tárgyak között. Igazán csodás, kivételesen „megrendezett” volt a zene és a szobrászat egymásra találása.


A Nagyok kicsiben című különleges tárlatot május 14-ig láthatják az érdeklődők a könyvtárban, s bizony sajnálhatják, hogy a csodás muzsikában csak a megnyitó közönségének volt része.


KE

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít