Menu

Rajzokba rejtett Jászság

2016-05-18 13:11:55

 

Mint az mostanra köztudott, a közeljövőben egy különleges, a jász öntudatot erősítő és a jászok történelmét egy család életén keresztül bemutató produkciót láthatunk elsőként a jászberényi szabadtéri színpadon, majd az országban más neves helyszíneken is. A Jászok történelmi dal- és táncjáték alkotói a darab bemutatása előtt rajzpályázatot is hirdettek a Jászságban.


A pályázatra beérkező pályaművek beküldési határideje május 6. volt, a kiállítás megnyitójára pedig a Déryné Rendezvényházban szerdán délelőtt került sor. A produkció alkotói a képzőművészeti pályázatra óvodások, általános- és középiskolások munkáit várták a 2016. június 3. – 10. között bemutatandó, a jászok történelmét, művészetét és sokoldalúságát bemutató monumentális mű kapcsán.


Minden olyan szabadon választott technikával elkészített alkotást szívesen fogadtak, amely választ ad az alábbi kérdésekre: Mi jut eszedbe a jász szó hallatán? Mit gondolsz milyen lehetett a jászok őshazája? Hogy nézhettek ki őseink, milyen volt a viseletük? A rajzpályázaton másik kategóriában is lehetett indulni, ebben az esetben a darab jelmez- és díszlettervezőjének helyébe képzelhették magukat a gyerekek, és megalkothatták saját jelmezterveiket vagy színpadképüket az előadáshoz.

alt

Fotógaléria a Facebookon




A beérkezett munkákból az intézmények belső válogatás után korosztályonként 3-3 pályamunkát nyújthattak be a pályázat kiírója felé. A beérkezett munkákat a mű alkotóiból és közreműködőiből összeállított szakembercsoport értékelte.


A szervezők szerint fantáziadús, ötletes és alapos munkák érkeztek a pályázatra, ezért úgy döntött a szakmai zsűri (Mihályi Gábor rendező-koreográfus, Soós Andrea producer és látványtervező, valamint Farkas Edit a Hamza Gyűjtemény és Galéria vezetője), hogy minden alkotást megmutat, kiállít az érdeklődő közönségnek. Továbbá néhány alkotást, melyet a zsűri kiválasztott díjaztak is a megnyitó alkalmával.


A pályázók között megtaláljuk a jászberényi óvodák több csoportját, de érkeztek pályázatok Jászapátiról, Jászkisérről és Jászalsószentgyörgyről is a legkisebb pályázók részéről. Középiskolások nem neveztek a pályázatra, de az általános iskolásokat képviselte a JÁI Székely Mihály Általános Iskola, a Jászágói Iskola és a jászszentandrási Kunráth Sándor Általános s Művészeti Iskola is.


A pályamunkákból a Déryné Rendezvényház aulájában megtekinthető kiállításhoz kapcsolódik Sivadóné Farkas Rita, Pallagi Kinga óvodapedagógusok munkájának eredményeként a jászapáti óvónők módszertani kiállítása is, mely a Jászapáti gyerekszemmel, elődeink nyomában címet viseli.

 

alt

Fotógaléria a Facebookon



Az ünnepélyes eredményhirdetést követően a jászapáti Szivárvány Óvoda, Szivárvány néptánccsoportja bájos műsort mutatott be Lakodalmas címmel. Az apróságokkal Berkó Mariann és Kovácsné Gajdics Éva készült a fellépésre, mint kiderült, nem hiába. Soós Andrea a JÁSZOK producere elismerően nyilatkozott a műsorban szereplők lelkesedéséről és ügyességéről. Kifejtette, kiváló bizonyítékát adták annak, hogy a Jászságban sok tehetséges és talpraesett ember él.


Eredmények:


Óvodás korosztály 4-5 év


Kisbalázs Dorka – Jászberény, Szivárvány Óvoda/Cimbora csoport


Ronkay Tünde – Jászberény, Központi Óvoda Mazsola csoport


Óvodás korosztály 6-7 év


1.    Magyar Katalin – Jászberény, Központi Óvoda/Katica csoport

2.    Csősz Hanna  – Jászberény, Központi Óvoda/Cimbora csoport

3.    Ballagó Regina – Jászberény, Központi Óvoda/Cimbora csoport és Sárközi Dominik – Jászberény/Hétszínvirág Óvoda /Portelek

4.    Gál Benedek Mátyás – Jászberény/Központi Óvoda/Cimbora csoport

5.    Nagy Fanni – Jászapáti/Szivárvány Óvoda/Napocska csoport

6.    Fődi Eszter – Jászberény/Központi Óvoda/Ciróka csoport


Általános  Iskola –  alsó tagozat


1.    Oláh Károly Olivér – Jászberény, JÁI- Székely Mihály Általános Iskolai Tagintézménye

2.    Csoportos díj: szervezett parlamenti kirándulás (5+1  fő kísérő) Kelemen Hanna, Gyurkó Réka, Tajti Dóra, Kovács Sára, Mihályi Zsombor – Jászszentandrás, Kunráth Sándor Általános Alapfokú Művészeti Iskola


Általános  Iskola – felső tagozat


1.    Ördög Patrik – Jászszentandrás, Kunráth Sándor Általános és Művészeti Iskola

2.    Kovács Dorina – Jászszentandrás, Kunráth Sándor Általános Alapfokú Művészeti Iskola

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít