Menu

Múltidéző játszóház volt a Jász Múzeumban

2016-05-20 11:01:02


Az időjárás most kegyes volt, így a Jász Múzeum, az udvara és a városháza udvara is megtelt gyerekekkel szerdán délelőtt. Nagy örömmel jöttek az iskolások, mert ilyen alkalommal – ez a 17. volt már Jászberényben – csodákat láthatnak, izgalmas dolgokat próbálhatnak ki és játszhatnak, ami végül is a tanulás része.

 

A Jászkerület Nonprofit Kft. és a Jász Múzeum munkatársai most is vonzó kínálattál várták a kisiskolás csoportokat. Több mint 500 gyermeket fogadtak, hogy a régi korokból olyat mutassanak meg számukra, melyet már aligha láthatnak, tanulhatnak meg máshol.


A Tarisznyás Műhely sátra alatt a kaskötés, a szőnyegszövés rejtelmeivel ismerkedtek, de a kézi malommal való őrlés volt talán a legérdekesebb. Főleg a fiúk birkóztak ezzel szívesen. Egy másik „munkahelyen”, a Kerekudvar Kézművestár asztalánál kis tarisznyát készíthettek, s a csuhéfonás rejtelmeibe is beletanulhattak azok, akiket ez érdekelt. Volt kukoricamorzsolás és darálás is, amit talán még sosem láttak a városi gyerekek. Máshol a gyurmázás és a korongozás vonzotta a kis vendégeket. Mert bizony az is élmény, hogy az agyagot hogyan is lehet formálni úgy, hogy edényke legyen belőle.


Egy igazi paraszti konyha berendezéseit is megmutatták a látogatóknak, és a Hagyományőrző Egyesület hölgytagjai még nudlit is készítettek, amit meg is főztek, majd jóízűen elfogyasztották az alkalmi „segítők”. Persze az sem mindegy, hogy a liszt miből van. Így egy asztalnál a különböző gabonafélék terméseit, az apró magvakat is megismerhették.

 

alt

Fotógaléria a Facebookon




Egy hosszú asztalon a paraszti gazdaság régi eszközeinek tárháza volt kirakva. Kicsinyített méretben volt ott szekér, nagy szekér, homokfutó és bőrüléses kis kocsi is. A kovácsmester sem unatkozott e napon, mert a fiúkat igen érdekelte ez a munka. Sokan egy igazi szövőszék mellett táboroztak le, mert csupa titok, hogyan kell a kifeszített zsinórok között a színes szálakat átvezetni úgy, hogy a textília szép mintát adjon ki a végén.


A Hollókői Hagyományőrző Egyesület tagjai sem unatkoztak. Betyárokként érkeztek a múzeumi játszóházba, és régi korok férfijaiként mutatták be, milyen is volt egykoron a betyárvilág. A vállalkozó kedvű gyerekeket pedig, ha nem is kesztyűbe dudálni tanították, de a tojások bottal való görgetésére azért rábírták.  Volt hát versengés, vidám jelenetek és sikerélmény, jól telt a nap.


A múzeum városháza felőli oldalán kis karámba tereltek egy kecskemamát és két kicsinyét. No, hát itt is volt látogató állandóan, a két kisgida nagyon tetszett a gyerekeknek. Élményekkel teli volt a Múzeumi Játszóház, ami a Múzeumi Világnap alkalmából jeles ünnep a múzeumok számára hazánkban. Az idei ünnepen volt is sok vendég, s remélhetőleg jövőre is eljönnek, a pedagógusok elhozzák majd őket.


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít