Menu

Jégkorong: Jó szezonja volt Vas Márknak!

2016-05-25 14:45:35


 

Olvasóink már megszokhatták, hogy időről-időre olyan tehetséges, fiatal sportolók eredményeiről is beszámolunk, akik Jászberényben kezdték pályafutásukat, de ma már más város egyesületében szerepelnek.  Vas Márk is ilyen „elszármazott” sportolónak számít, aki a közelmúltban befejeződött ifjúsági jégkorong szezonban a Fehérvár AV 19 tagjaként EBEL (osztrák bajnokság) és magyar bajnoki címet szerzett korosztályában, s az U-18-as válogatott tagjaként a Divizió I/B-s világbajnokságon is aranyérmet szerzett.


Vas Márk Jászberényben született 1999. április 17-én. Az alig több mint 17 éves fiatalember a Jászság fővárosában előbb a labdarúgással és a karatéval ismerkedett meg – a Yakuzák SE versenyzőjeként sok aranyat is szerzett –, majd átpártolt a jégkorongozók táborába. Nagy Zoltán volt az edzője a minicsapatban, s az ő segítségével került egy évvel később a Fradiba. Azért igazolt a fővárosba, mert ott sokkal több jeges edzésen vehetett részt. Nagy Zoltán jó szemmel látta meg a tehetséget a kis ifjoncban, aki egy újabb év után már Székesfehérvárra került.

 

alt


– A Kercsó Árpád és Ocskay Gábor által alapított akadémia korosztályos B-csapatába kerültem Székesfehérvárott, s bizony az első időkben magam is csodálkoztam azon, hogy mit keresek itt. Nem tudtam, hogy Árpi bácsi mit lát bennem, úgy éreztem, hogy a leggyengébbek közé tartozom, ám az edzések során egyre gyorsabban fejlődtem, s előbb az A-csapatba kerültem be, majd a korosztályos csapatokban is rendre a legjobbak között szerepeltem – mondta a rendkívül szimpatikus és szerény ifjú hátvéd, amikor a szerkesztőségbe megbeszélt találkozón kérdezgettem.


A tehetség és a szorgalom eredményeként Márk minden korcsoportban magyar bajnoknak mondhatja magát, s eddigi pályafutására az idei szezonban tette fel a koronát. Csapatával ugyanis megnyerte az osztrák- (EBEL) és a magyar bajnokságot is, majd a válogatottal – mert a 18-asok között annak is tagja – Asiagóban, Olaszország – a Divízió I/B-ben is a legjobbnak bizonyult társaival. Ez pedig azt jelenti, hogy a következő szezonban közvetlenül a legjobbak után következő Divízió I/A-s világbajnokságon szerepelhet Németország, Dánia, Norvégia, Franciaország és Kazahsztán legjobbjai ellen.


alt– Nagyon jól érzem magam Fehérváron, mert nagyon jó, befogadó közösségbe kerültem. A „kicsik” és a „nagyok” között is harmonikus a kapcsolat. Amikor mi „kicsik” voltunk, akkor ez még nem volt teljesen így. A kollégiumban Vay Ádámmal is voltam együtt, aki most az A-csoportos világbajnokságon is szerepelt (közben kiderült, hogy Ádámot az NHL-ben szereplő Minnesota Wild igazolta le).


– A szezon csúcsa természetesen az olaszországi Divízió I/B-s világbajnokság volt, ahol nagyon keményen meg kellett küzdenünk a feljutást jelentő első helyért. Az ukránok és a japánok elleni két mérkőzés volt a legnehezebb, de végül mi nyertük meg a csoportot, s így jövőre már a Divízió I/A-ban szerepelhetünk. Az ifjúsági bajnokságok során az EBEL-ben és a magyar bajnokságban is a MAC ellen játszottuk a döntőt. Talán ez is mutatja, hogy milyen erős a korosztályunk, hiszen a Salzburg, a Klagenfurt és a Jessenice fiataljait is megelőztük – mondta a szezonról Vas Márk, aki erősségeként jelölte meg, hogy a teste-test elleni harcban már jó, ám a korcsolyázásban és a lövés pontosságban még szeretne fejlődni. Ez persze egy alig több mint 17 éves jégkorongozó esetében természetes, hiszen még előtte a nagy lehetőség, éppen hogy megkezdte – remélhetőleg továbbra is sikeres – pályafutását.


Márk természetesen figyeli azt is, hogy mi történik szülővárosában kedvenc sportjában. Mint mondta, a mostani előkészítősök helyzete a fedett jégpályának köszönhetően sokkal jobb, mint volt az ő idejükben. Egyébként éppen az ő példája lebeghet a berényi ifjoncok előtt, hiszen ma már a „csillagos ég” a határ, akár Jászberényből sem elérhetetlen már a KHL (orosz liga) vagy az NHL sem. Székesfehérváron Kiss Dávid és Sofron Attila az edzője, míg a korosztályos válogatottnál Glenn Williamson, Fodor Szabolcs, Máté Csaba és Horváth András dolgozik velük.


– A következő szezonban szeretnénk megvédeni EBEL és magyar bajnoki címünket, s természetesen ott akarok lenni az U-18-as VB a Divízió I/A-s mérkőzéseken a válogatottban is. Azután pedig jó lenne majd bekerülni a nagy válogatottba, amely Moszkvában is megmutatta, hogy egyre erősebb a magyar hoki – mondta terveiről Vas Márk, aki nem felejtette el megjegyezni, hogy nagyon sokat köszönhet családjának, akik mindenben támogatják és Nagy Zoltánnak, valamint Kercsó Árpádnak, akitől nagyon sokat tanult.


Az ifjú hátvédnek olvasóink nevében is gratulálunk és további sikereket kívánunk. Kívánjuk, hogy álmai valósuljanak meg, s jászberényi születésű válogatott játékosnak is szurkolhassunk néhány év múlva, amikor a felnőtt magyar válogatott ismét az A-csoportban szerepel.


Szántai Tibor

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít