Menu

Gazdasági összefogás is kell a Kárpát-medencében

 

2016-07-07 09:55:39


Idén nyáron a Csángó Fesztivál kicsit korábban lesz, mint máskor, nem augusztus elején, hanem július 19. és 24. között rendezik. Hármadik éve már, hogy Papp Imre és Péterbence Anikó szervezőmunkája eredményeként Kárpát-Haza Konferenciát is rendeznek a fesztivál keretében július 21-22-23-án, melyben a gazdaságé a főszerep. Erről tartottak sajtótájékoztatót a napokban a Szikra Galériában.


A szervezők mellett a résztvevők a jászsági gazdaság fontos szereplői: Rédei István, a CO-OP Star Zrt. elnök-vezérigazgatója, Szatmári Zoltán, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke, Kuti Mihály, a Kód Kft. vezetője és Szűcs Gábor, a Jászság Népi  Együttes művészeti vezetője is jelen volt a programismertetőn.


Papp Imre azt hangsúlyozta, hogy a kultúra és a gazdaság szoros kapcsolatban létezik csak. A magas színvonalú rendezvény a menedzserek számára is fontos. A Jászság jelentős gazdasági eredményekkel bír, ami az üzletemberek érdeklődését is felkeltette már, így van miről tájékoztatást adni, van miről beszélni, van mit megmutatni. Több moldvai csángó vállalkozó is érkezik majd. A három nap során előadások, tájékoztatók lesznek. A magyar gazdaság meghatározó kormányzati szereplői is eljönnek. A Széchenyi Programiroda lehetőségeket kínál, a pályázatokról sokoldalú tájékoztatással várják az üzletembereket. A munkaadók és az oktatási intézmények kapcsolatának építését is megcélozták a rendezvénnyel. Különös tekintettel arra, hogy jászberényi egykori tanítóképző immár az Eszterházy Károly Egyetem egyik kampusza július elseje óta. Sőt, a beszélgetés során elhangzott, hogy az egyetem rektora, Liptai Kálmán is részt vesz, és előadást tart majd a III. Kárpát-Haza Konferencián.


A jelenlévő gazdasági szakemberek, cégvezetők arról is szóltak, hogy a Jászságban gyakorlatilag elfogyott az alkalmas munkaerő. Így a határon túli, a magyar lakta vidékekről sem lehetetlen talán ide csábítani embereket. A Jászság domináns szerepét tartani pedig csak úgy lehet, ha a szakképzés színvonalát is emelik. E téren is van miről vitatkozni, a megoldási lehetőségről szót váltani, a cégvezetők elvárásairól beszélgetni - hangzott el a tájékoztatón.


Az eddigi konferenciák, gazdasági kapcsolatépítések eredménye még nagyon csekély, de néhány konkrét üzletkötés történt már. A COOP erdélyi termékeket is árul, a Szekuritás Kft. a técsői testvárosba is szállított munkaruhát, védelmi felszereléseket, sőt az sem kizárt, hogy munkavállalókat fogadna onnan. Kuti Mihály azt említette, hogy erdélyi szoftverfejlesztő céggel kerültek kapcsolatba a két korábbi rendezvény során. 


A személyes találkozások, az eszmecsere, a lehetőségek megismertetése, a gyárlátogatások mind fontosak, s a három nap során erre lesz alkalom és lehetőség, hangzott el a sajtótájékoztatón.


KE

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít