Miskolci aranyérem a Nemzetközi Matematikai Diákolimpián

2016-07-19 11:22:40

 

 


A tizennegyedik helyen végzett a magyar csapat az idei Nemzetközi Matematikai Diákolimpián, amit 109 ország részvételével Hongkongban rendeztek meg. A hatfős magyar csapatból Gáspár Attila, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium 10. osztályos tanulója aranyérmet nyert.


   
Pelikán József, a magyar csapat vezetője az MTI-nek elmondta: a július 16-án zárult verseny részvételi csúcsot hozott, először lépte át a matematikai diákolimpikonok száma a hatszázat. A magyar csapat legfiatalabb tagja, Gáspár Attila a 602 résztvevő közül a 12. lett.
   

A csapattagok mindegyike szerzett érmet, Lajkó Kálmán, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium 11. osztályos tanulója, valamint Nagy Kartal és Szabó Barnabás, a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium végzősei ezüstérmet, Baran Zsuzsanna, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium 11. osztályos tanulója és Williams Kada, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium 11. osztályos diákja bronzérmet nyert.
   

Hongkongban az összesített csapatversenyt az Egyesült Államok nyerte, Dél-Korea és Kína előtt. Az európai uniós országok közül egyedül Nagy-Britannia előzte meg a magyar csapatot.
   

Magyarország az 1959 óta minden évben megrendezett matematikai diákolimpia rendszeres résztvevője, a csapat rendre előkelő helyen végez a versenyben. A magyar csapatot évek óta vezető Pelikán József matematikus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem nyugalmazott adjunktusa diákként az 1960-as években maga is három aranyérmet és egy ezüstérmet nyert.


(Forrás: MTI)


Hír megosztása