Menu

A jászságiak művészete örök

2016-08-30 10:20:17

 

A Jászság szülöttei között nagyon sok a tehetséges ember. Sokan a képzőművészet iránt érdeklődnek, festőként, grafikusként, szobrászként váltak ismertté. Az alkotás – bár gyakran magányos műfaj – sosem, semmilyen korban sem nélkülözte a közösséget. Számos alkotó közösséget ismerünk a történelem során. Az egyik a JAK – azaz a Jász Alkotók Közössége –, melynek tagjai 1996 óta nemcsak közös kiállításokon szerepelnek, de nyaranta Jászapátin alkotótáborban is együtt töltik idejüket, együtt alkotnak, egymástól is tanulva.


Az idei nyári táborban született munkáikat mutatták be múlt kedden délután a Hamza Múzeum és Jász Galéria patinás, de szűk kiállító tereiben. A kis múzeumban nem csak a kiállító 25 művész, de barátaik, tisztelőik is jelen voltak. Először egy csodás hangú énekest hallhattuk és tapsolhattuk meg, de azt is megtudtuk, hogy eseményhez illően jászsági születésű énekest választottak a szervezők. Csondor Kata ugyanis büszkén mondta el, hogy ő Jászárokszálláson született, s örömmel jön szülőföldjére fellépni.


A múzeum nyugalmazott igazgatója, B. Jánosi Gyöngyi köszöntőjében elmondta, hogy a Jászságban számos alkotócsoport működött és működik, és időnként újra is szerveződnek. Munkájuk hozzájárul tájegységünk képzőművészeti- és a magyar művészeti élet értékeinek gyarapításához.

 

alt




A Hamza Múzeum vezetője, Farkas Edit a JAK tagjairól és a jelenlegi kiállítás születésének körülményeiről beszélt.  A történeti hűség kedvéért megemlítette, hogy Apátin 1923-tól – főként Vágó Pál munkásságának köszönhetően – rendszeresen voltak nyári alkotótáborok, ahol az egyik cél a természetben való festés volt. A művészet örök, ám a történelem fordulatai közbeszóltak, de a jelenlegi, a Szalkáli Rózsa által alapított JAK immár 20 éve újra megszervezi a táborokat és lehetőségeket teremt – Jászapáti városa mindenkori támogatásával – az alkotóknak a tizenévestől a kilencvenévesig a nyári alkotásra.


Ez évben a táborban 32 résztvevő volt, s munkáikat Jászapáti közönsége már láthatta. Most a Hamza Múzeumban szeptember 24-ig látogatgatható a kiállítás, melyben gobleintől a ceruzarajzig, ólomüveg alkotástól az akvarellekig, az olajfestményekig sok mindent láthat a közönség.


Ez a közösség az egyéni és közös kiállításokkal hozzájárul a jászsági gyökerű képzőművészek elismertségének gyarapításához. Így nem véletlen, hogy nemrég a Jászok Egyesülete is elismerte értékes munkájukat, s Jászsági Civil Vándordíjat adományozott számukra.


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít