Menu

Porcica dorombol valahol

2016-11-23 12:16:02

 

 

A szerelem a válasz, de amíg a válaszra vársz, a szex felvet néhány nagyon érdekes kérdést. Nem azért reszket a bokor, mert madárka szállott rá, és nem a szívem reszket, ha eszembe jutsz. A nemes és nemtelen igazságok evangéliuma mindannyiunké. Mindennapi szexizmusunkat add meg nekünk ma, és bocsásd meg. Könnyű boldognak lenni, ha semmi más gondod nincs az életben, minthogy mennyi nyálat eressz ki a szádon. Miért vagyunk ilyenek, ha ilyenek vagyunk? Mi van, ha minden csak illúzió, és semmi sem létezik? Ez esetben határozottan sokat várunk el egymástól, férfiak és nők.


A Dumaszínház – Füge Produkció A szerelem zsoldosai című szkeccskabaréja nem vállalkozott párterápiára, csupán a hazai szórakoztató műfaj altestén szeretett volna még egy piaci rést betömni. Jól csinálták, sarokba szorítottak, röhögésre ingereltek, de a címet nem sikerült megfejtenem. Lehet, hogy úgy felejtették, vagy esetleg Molnár Ferencre, a sikeres íróra és színpadi szerzőre gondoltak, akitől egyszer megkérdezték, nem zavarja, hogy a felesége összevissza, mindenkivel lefekszik, mire azt válaszolta: de pénzért csak velem!

 

 

alt




Rövid, felvillanó jelenetek váltották egymást zenével, dalokkal, melyekre a szereplők – Bata Éva, a Vígszínház társulatának szépséges kiválósága és Vinnai András író-színész, akinek az anyukája jegyzi szerzőként a darabot – rázták a csípőjüket. A Főnix Fészek Műhelyház csütörtöki látogatóit pedig mintha egy, magánytól és szerelemtől terhelt emberekkel és plüssállatokkal teli, fura tévéműsor vagy bábszínház rázta volna ritmikusan.


Az újabb és újabb (vagy visszatérő) karakterek a bordó műbőr bárpult ablaka előtt és mögött bajlódtak önmagukkal és a másikkal. Szorongtak (túlságosan sprőd a hajam, állandóan befülledek és kalimbázom), nyafogtak (macskamancsom van, a kutya leharapta a…) ismerkedtek (idefelé jövet, az erdőben megcsináltam egy szarvast), összejöttek (két éve vagyunk házasok, mikor pukizunk már egymás előtt?), és rendesen szalonképtelenek voltak, mint oly sokan és oly sokszor ebben az országban. De Bata Éva és Vinnai András látható tehetséggel nyomták ezt a képünkbe.

 

alt




A színészek iszonyú gyorsan öltöztek át, a színfalak mögötti segítőjük keze is járhatott, és raktáron lévő készletekből, előregyártott elemekből is ki tudtak legózni egy olyan műsort, amelyben a legprosztóbb humorforrás vize sem ihatatlan, a mélabús slágerek paródiái (a szerelemvonat alól elfogyott a sín, porcica dorombol a sunámon) szellemi önvédelem alá esnek, a kertévés randiakadémia meg maga a való világ.


Kell ez? Kell ez nagyon, igen nagyon. Napkeleten, napnyugaton. Nem kell beszarni, van még idő, vigasztaltak. Idő az van, csak nem jut mindenkinek.


Kun Tibor

Fótó: Szalai György
 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít