Menu

Az alánok nyomában – Látogatóban a jászok rokonainál

2016-11-29 12:57:29

 

A Gyere velünk a múzeumba nevű programsorozat első állomása teltházzal zajlott nemrégiben a Jász Múzeumban. Ha a kiállítási teremben volna csillár, ott is lógtak volna az érdeklődők, olyan sokan voltunk. Ismét egy népes kulturális delegáció járt a jászok testvéreinél, rokonainál Oszétiában. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a kaukázusi Alániában. A történelmi változások miatt az észak-oszétek jelenleg Oroszországban, a Kaukázus északi részén, míg a déliek Grúziában élnek.


A múzeum igazgatója, Hortiné dr. Bathó Edit vezetésével a fontos, gazdag és sok érdekességgel szolgáló tanulmányút minden apró érdekességét igyekezett megvilágítani. Így az ász, alán, oszét és jász népek ezeréves történetéről Selmeczi László régészprofesszor beszélt. Az alpolgármester Szatmári Antalné a látogatás során szerzett élményeit és a  jelenbeli kapcsolatokat ecsetelte, melyek már sok évre nyúlnak vissza, és a folytatás sem lehet kétséges.

 

alt




Kovács Béla, a Nart eposz fordítójaként a kaukázusi népek és a jászok nyelvének kutatója a nyelvi kapcsolódási pontokat vette sorra. Megtudhattuk, a hagyományőrzés fontos eleme, hogy oszétül imádkoznak. A hivatalos nyelv a mai korban az orosz, a hétköznapokon ezt is használják, de a hagyományőrzés fontos részeként az oszétet is őrzik.  Farkas Kristóf Vince történész az oszét temetkezési szokásokba adott betekintést, Jancsik Balázs régész-hallgató egy ásatás érdekességeiről beszélt. Kaukázusi népek zenei világa sem áll távol a jászoktól. Így dalok is felcsendültek, de az oszét és a jász viseletek és népszokások hasonlóságai, illetve specialitásai, a népzene és a néptánc fontossága a mai korban is szóba került. Az étkezési szokások, a vendégfogadási ceremóniák története is. Bathó Edit a vendéglátás igényességét, sokoldalúságát, hagyományait ecsetelte, és sok fotóval mutatta meg a látogatás emlékezetes pillanatait.


Szóba került már korábban, de az idei látogatás során is, hogy Jászberény és az oszétek fővárosa, Vlagyikavkáz közötti testvérvárosi kapcsolat hivatalossá tétele. Láthattuk Sisa Balázs ötvös különleges munkáit, melyeket ajándékként vitt magával a delegáció, és adta át a vendéglátóknak. A delegáció megtapasztalta az oszétek sokoldalú hagyományőrzési tevékenységét, melyek a népzenében, viseletekben, táncban is megmutatkozik. Meg is hívták őket a következő Csángó Fesztiválra Jászberénybe.

 

alt




A sokoldalú, érdekes beszámolók végén az is elhangzott, hogy a Gyere velem a múzeumba! sorozat keretében általános és középiskolások számára is lesznek bemutatók, előadások és kézműves foglalkozások is, melyek során a szkíták, szarmaták, oszétek ötvösművészetével alaposabban is megismerkedhetnek az érdeklődők.


KE

Fotó: Bugyi Gábor

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít