Menu

A „Kedvenc mesehősöm” című projekt kiállítása Bécsben és Budapesten

2017-01-12 11:34:22

 

 

2016. szeptember 21-24-ig az InSEA nemzetközi művészeti nevelés konferencián képviseltem iskolánkat, amelyet az idei évben a bécsi Iparművészeti Egyetemen (Universität für angewandte Kunst) rendeztek meg. A Magyar Rajztanárok Országos Szövetsége az InSEA konferencia kapcsán Bécsben élő magyar pedagógusokkal együttműködve pályázatot hirdetett magyarországi vizuális kultúrát tanító pedagógusok és egyetemi oktatók számára.


A legjobb pályamunkákat, amelyek a hazai vizuális/művészeti nevelést mutatták be, az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete (AMAPED) Bécsi Magyar Iskolájában állították ki. A pályázat témája megegyezett az InSEA konferencia koncepciójával Art and Design Education in Times of Change (Művészet és design oktatás az átalakulások korszakában). A művészeti nevelésben is elkerülhetetlen, hogy reflektáljon a jelenleg olyan történelmileg váratlanul összefonódó jelenségek sorozatára, mint a globális gazdasági válság, tömeges migráció, az új technológiák folytonos fejlődése és behatolása mindennapi életünkbe. A kiállítás annak bemutatását szolgálta, hogy a művészet és design oktatói tevékenysége a jelenlegi változásokra milyen gyakorlati alkotó tevékenységekkel képes reagálni. Kulcsszavak: progresszív, kortárs, kulturális sokszínűség, migráció, érzékenyítés, slow design, recycling, elemzés, társadalmi felelősségvállalás, tudatos környezetalakítás.

 

alt




A pályázatra sok igényes projekt érkezett be. A MROE zsűrije tizenkét projekt kiállítását javasolta, ebből az első négy helyezett pedagógus InSEA konferencián történő részvételét 50%-ban támogatta. A 6. c osztályos tanulókkal az előző tanévben készített Kedvenc mesehősöm című projektünk az első négy támogatott között szerepelt. Ezúton szeretnék köszönetet mondani a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének, a Talentum Alapítványnak, Pomázi Imréné igazgatónak és Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testületének, hogy a bécsi konferencián és kiállításon való részvételemet, iskolai munkánk bemutatását támogatták. A bécsi élményekről a budapesti Vizuális Mesterpedagógus Műhely (VIMM 8) 2016. október 14-i találkozóján számoltunk be szakmai munkatársainknak. A bécsi kiállítás anyagából újabb kiállítást rendeztünk és előadásokat tartottunk a budapesti Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Galériában. A bécsi InSEA konferencián előadó magyar kutatók ezalkalommal magyarul is bemutatták kutatásaik prezentációit.

 

alt




Kiállítási anyagunk az InSEA-koncepció média témaköréhez kapcsolódott, melyet a Képességdiagnosztika és tehetséggondozás vizuális képességfejlesztéssel mesterprogramos 5. c  (idei 6.c) osztály  tanulóival készítettünk. A projekt feladatai összetett képességrendszer fejlesztését célozták, új színfoltja lett tevékenységünknek a filmkészítés, amely a hagyományos „rajzórai” munkát médiahasználattal köti össze. A téma, segítségével közelebbről megismerhettem a gyermekek saját kultúráját (szubkultúráját). A média a populáris kultúra közvetítője nagyon heterogén értékrendet közvetít. A projekt segítségével a gyermekek nemcsak befogadói, de kritikusai és főleg alkotói vagy újraalkotói is lehettek a „médiameséknek”, megtapasztalhatták, milyen összetett tevékenységekből épül fel egy film elkészítése, mely társművészetekhez kapcsolódik. Az év folyamán nagy hangsúlyt fektettünk a térszemlélet fejlesztő feladatokra. A mesehősök otthonának makett formában történő elkészítése és filmes bemutatása után képes forgatókönyveket készítettünk, amelyben a gyermekek megtervezték egy-egy kisfilm történetét, forgatását. A téri meseházmakettekben a saját készítésű bábokkal improvizatív jeleneteket vettünk filmre. Sok szellemes kis filmprodukció született. A program élményeiről és a következő tanév terveiről év végén 20 perces filmes interjút készítettem a tanulókkal. Az elkészült produktumokból tanévzáró kiállítást, filmbemutatót rendeztünk a szülők, és az iskolaközösség számára. A bécsi és a budapesti kiállításon e projekt részleteit tekinthették meg az érdeklődők.
 

Kugler Erika,

a Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium 6. c osztálya

Elkészült filmek linkje:
Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium
https://www.youtube.com/channel/UCm_fQPMI-WoE1G8hFH8PQbg/featured

 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít