Menu

Rudnay Gyula emlékei Jászberényben

2017-01-16 12:09:00

 

Három ok is volt arra, hogy a Hónap Műtárgya sorozatban Rudnay Gyula egyik festménye legyen a kiválasztott. A Jászberényhez is kötődő alkotó ugyanis januárban született 1878-ban és 1958-ban is e hónapban halt meg. A galéria tulajdonosa Szikra István pedig néhány napja vehette át újabb szerzeményét, Rudnay: Menekülő anya című, 1917-ben készített festményét.


altA Szikra Galéria estjei kezdetét most is a zeneiskolás növendékek adták, tehetséges furulyás és zongorista volt a szereplő. Rudnay Gyula életét, tanulmányait, munkásságának egyes korszakait Velkeiné Pócz Ilona – maga is alkotó művész-tanár – ismertette igen részletesen. Aprólékosan kitért arra, hogy mikor, milyen művészeti irányzatok voltak a felkapottak, s Rudnay Gyula miként élt az új és újabb formai és technikai lehetőségekkel. Életének alakulása mellett művészi alkotásainak világába, különböző korszakaiba is betekinthettünk. Alaposan elemezte a különböző technikákat, melyek a képek tartalmi mondanivalóját is befolyásolták. Így a művészről, a művészeti irányzatokról is sokat hallhattunk.


Megtudhattuk, hogy a bemutatott alkotás védett kép, ami azt jelenti, hogy nem vihető ki az országból. Rudnay is katona volt az első világháborúban. 1917-ben Losoncon szolgált, s a kép is akkor készült. A háborúban két kisgyermekével menekülő asszonyt látunk. A sötét tónusú, drámaian realista alkotás eleve szomorúságot áraszt, az alacsony horizont pedig felmagasztalja a nőalakot. Az előadásban láthattunk több hasonló tónusú képet a kivetítőn, így a művész pályájának egyes korszakait is részletesen megismerhettük.


Rudnay 1922-től már a Képzőművészeti Főiskola tanára volt Budapesten. Művészete sokat változott, impresszionista tájképeket is festett, s a magyar múlt hangulatainak kiváló megörökítője is volt. Számos kitüntetéssel ismerték el munkásságát, Kossuth-díjas művész volt.


altJászberényhez pedig szoros kapocs fűzte. Lánya Rózsa ugyanis Halasy Miklós református lelkész felesége volt, s így a művész az 1930-40-es években gyakran járt Jászberénybe hozzájuk. A látogatások során a Berényben élő művészekkel is szívesen találkozott, a fiatalabbaknak még szakmai tanácsokkal is szolgált. Így Rudnay emléke városunkban igen élénk.


Az esten természetesen dédunokája, Halasy Zsuzsanna tanárnő is jelen volt, s beszélt is nagypapájához köthető városi legendákról, a családi hagyományokról. Másoknak is voltak Rudnayhoz köthető emlékei, így többen, közösen elevenítettek fel egy-egy apróságot, érdekességet róla és műveszetéről.


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít