Menu

Szövetségben nemcsak a sajtószabadságért

 

2017-01-23 17:36:47

 

A könyvtár kamaratermébe nemrégiben két civilszervezet hirdetett fórumot, s érdeklődők szép számmal érkeztek Jászapátiból, Jászfényszaruból, Jászkisérről is. A téma: Sajtószabadság a politika szorításában – sokak érdeklődését felkeltette. A két szervező egyesület, a Szövetség Jászberényért (SZJE), illetve a Jászapátiért Önökkel Szövetségben (JÖSZ) civil szervezetek Lakner Zoltán politikai elemzőt, a 168 Óra c. hetilap főszerkesztő-helyettesét  hívták meg.


A megjelenteket Fodor Erzsébet, a berényi egyesület elnöke köszöntötte. Lakner Zoltán bevezetőjében a sajtószabadság lényegét, tartalmát, majd a jelenbeli valóságot foglalta össze. A honi sajtóban az utóbbi években, de pár hónapban is hatalmas változások történtek, így a téma nagyon is aktuális megközelítése kapott széles teret. Az állami sajtómonopóliumok folyamatos növekedése, az állami hirdetések dominanciája olyan átrendeződésekhez vezetett, ami mára torzulásokat, a sajtószabadság súlyos csorbulását eredményezte. A kormánnyal szembeni markáns ellenvéleményt nehéz ma kialakítani, s még nehezebb ezt kommunikálni.


Lakner Zoltán sorra vette a sajtószabadság torzulásának fázisait: A média-túlsúly már régen a kormányoldalon van, így a kisebbség, az ellenvéleményen lévők hangja nem jut el a széles lakossághoz. Az Orbán-kormány sok apró lépéssel, törvényi változtatásokkal elérte, hogy a választói akarattól jóval nagyobb felhatalmazással kormányozhat. Így ma már a hatalomba bebetonozva vezetheti az országot. Ám ez nem biztos, hogy jó, s mindenkinek tetszik is. Az ellenzéki oldal pedig keresi a lehetőséget, miként lehetne törvényes úton változtatni a mai helyzeten.


A 2018-as választásokra tekintenek már a pártok, így az elemzők is. Nagy kérdés, hogyan lehetne a jelenlegi torz(ított) választási rendszerben az ellenzéki – azaz nem Fideszpárti – oldalnak győznie, kormányzó erővé válnia. Lakner Zoltán és más elemzők is úgy számolnak, hogy legalább 2 millió olyan szavazó kellene, aki nem Orbán mellett áll.

 

alt




A hallgatóság is kérdezett, véleményt alkotott a fórumon, közös gondolkodássá, párbeszéddé alakult az est. Jelen volt Szekeres Imre egykori jászsági szocialista parlamenti képviselő is. Ő kifejtette, hogy a választási bojkott életveszélyes, ezzel nem szabad élni. Szomorú, de a jelenlegi értelmiség többsége sem azt keresi, hogy miként lehet e helyzetből az országot kiemelni. Törvényi változtatást – azaz arányos mandátumelosztást – 2/3-dal lehetne elérni, de a mai parlamentben a Fidesz-KDNP-nek van kétharmada, így ez az út nem járható. A választókat kell(ene) elérni, megértetni velük, hogy ha változást akarnak, el kell menniük szavazni!


A fórumon szó volt arról is, hogy mit akar vajon a Jobbik, s kormányképes erő-e. Más azt hangsúlyozta, hogy a Fidesz tönkretette a demokráciát, s ezt bizony 2018-ban helyre kell állítani. Vajon sok újabb kis párt – új politikai erő – megjelenése lehetséges-e a mai Magyarországon? Lakner Zoltán szerint ez is kétesélyes, mert az orbáni oldal is generálhat egy csomó kamupártot csak azért, hogy a szavazatokat megossza.


Sajnos Magyarországon 3,3 millió ember nem megy el szavazni – ezt jól mutatta a nem régi népszavazás is. A fiatalok nagy része sem szavaz, többségük már nincs az országban, mert külföldön élnek, dolgoznak. Ők a lábukkal szavaztak, azzal, hogy elmentek. Lakner Zoltán – aki egyetemi oktató is – elmondta, hogy a fiatalok politikai szocializálódása szintén mélyponton van. Saját tapasztalata szerint a baloldalt – ami most romokban hever – egyáltalán nem szeretik, nem is ismerik, így rájuk sem lehet számítani egy kormányváltás érdekében. Ráadásul a választók folyamatos és szisztematikus hülyítése nagyon „eredményes”, így nem lesz könnyű a 2018-as, sokak által remélt kormányváltás.


A Népszabadság tönkretétele, a pártlapok finanszírozása, a megyei lapok megkaparintása mind olyan lépés, ami a kormány érdekében történik. Lakner Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy 2010 óta a szegénység jelentősen nőtt. Erről nem szólnak a létező kormány-lapok, amelyek csak kormánypropaganda eszközeiként működnek. A tisztánlátáshoz pedig kellene, hogy más vélemény, nézet, a realitások is eljussanak a választókhoz. A pesszimista megfogalmazás szerint 2018-ban is marad az Orbán-rezsim. Ha mi választók ezt hagyjuk.


A fórum végén az is elhangzott, vannak, akik nem hagyják, hogy ne változzon semmi az országban. Ezért a Szövetség Jászberényért ezután havonta fog fórumot szervezni. Információikat a facebookos oldalukon teszik közzé, mert ez a nyilvánosság áll rendelkezésükre.


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít