Menu

Tarnay Lajos emlékversenyt rendeztek szülővárosában

2017-02-03 11:21:35

 

A jászberényi Palotásy János Zeneiskola január végén rendezte meg az első Tarnay Alajos Zongoraversenyt, melyen 16 zeneiskola diákjai vettek részt. A diákok a Szolnoki Pedagógia Központ illetékességéhez tartozó intézményekből – Szolnoktól Mezőtúron és Tápiószentmártonon át Tiszafüredig – érkeztek. Öt korcsoportban – 1998 és 2008 között született diákok – versenyezhettek.


Farkasné Szőke Tünde, a berényi iskola igazgatója elmondta, hogy a Tarnay családdal meglévő jó kapcsolat eredménye a verseny, s eztán kétévente lesz a folytatás is. A zsűri elnöki tisztét a szintén jászberényi Gulyás István zongoraművész vállalta. A versenyzőknek kötelező és szabadon választott műveket kellett bemutatni. Reggel héttől este hétig, vagy még tovább is szólt a muzsika a zeneiskolában, ahol 55 diák mutatta meg, hogy mit is tanult már saját zeneiskolájában.
 

alt



Az eredményhirdetésen aztán ismét zsúfolásig megtelt a terem, ahol Réz Loránd és Sas Dániel is ott szorongott, hiszen az ő diákjaik is ott voltak a versenyzők között. Előbb Gulyás István produkcióját hallhattuk szóban és dallamokban is. Felidézte Tarnay Alajos (1870-1933) pályáját, aki közel 30 évig zongoratanárként is működött, de korrepetitor és karnagy is volt. Közben a zongorán számos darabját is eljátszotta. Megismerhettük azokat a könnyed, fülbemászó, s a fiatalok számára könnyen megtanulható darabokat, melyek a zongorázás szépségét is mutatták. Felcsendültek rövid, de virtuóz művek is, melyek a zene-, a zongora-tanulásban nagyon jól elsajátíthatók. Sajnos mára Tarnay műveit nem ismerik, nem játsszák. Ez a verseny így azt is szolgálja, hogy újra felfedezzék a fiatalok egy nagyszerű jászberényi zongorista alkotásait.


Az eredményhirdetés sem volt rövid, mert mind az öt korcsoportban hirdettek díjazottakat, s ajándékok is jutottak a versenyzőknek.


A jászberényiek közül a legkisebbek közül első lett Demeter-Nagy Dorina, harmadik pedig Varga Donát József. A 2. csoportban Kátai Hanna 2. helyet ért el. A 3. korcsoportban szintén az első díjat nyerte el Cserta Boglárka. A felkészítő tanárok munkáját is megköszönte a szervező iskola. A díjazottak közül többen bemutatták legjobb tudásukat, így hallhatta a közönség is, hogy milyen ügyesek. A búcsúszó pedig úgy hangzott, két év múlva ismét lesz Tarnay Alajos Zongoraverseny, a fiatalokat akkor is várja Jászberény.


KE

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít