Menu

Volt egyszer egy Grund…

 

2017-03-03 12:00:59

 

Ma már valószínűleg kevesen tudják, hogy Nagykátán, a kilencvenes évek elején működött egy olyan egyesület, amelynek a fő célja az volt, hogy a város és a környék fiataljainak valamiféle „értelmes” szórakozási lehetőséget biztosítson a kultúrház falai között, és azokon túl is. A Grund Kulturális és Ifjúsági Egyesület 28 évvel ezelőtt, a Bartók Béla Művelődési Központban jött létre. Szellemi atyja Tóvári József volt, aki a művelődési ház népművelőjeként tevékenykedett akkoriban. Sokszor szervezett kirándulásokat, videó vetítéseket, beszélgetős esteket, ahol különféle témákat lehetett megvitatni.


Az egyik ilyen beszélgetés alkalmával merült fel, hogy lehetne például egy rockzenei tehetségkutató versenyt szervezni, ahová nemcsak Nagykáta környékéről, hanem az egész országból nevezhetnének amatőr zenekarok.


Három tehetségkutatót rendeztünk, 1989-ben és a rákövetkező két évben. Olyan neveket sikerült megnyerni a szakmai zsűribe, mint Victor Máté zeneszerző, Babos Gyula jazzgitáros és Bornai Tibor billentyűs (KFT). A versenyek legjobbjai felléphettek a Petőfi Csarnokban, illetve egy saját demót készíthettek a Reaktor Stúdióban.


Sajnos elég hamar vége szakadt ennek a sikeres rendezvénysorozatnak, mivel Tóvári József 1992-ben elköltözött Nagykátáról, és nyolc évvel később meg is halt.


Bennünk, a Grund egykori tagjaiban, akik ma is a rockzene elkötelezett rajongói vagyunk, és szívesen emlékezünk a több mint negyedszázada lezajlott eseményekre, felmerült egy „Retro Grund Rock találkozó” megrendezésének gondolata. S mivel az akkori résztvevők közül találtunk három olyan helyi zenekart, amelyik vállalta is a fellépést, így 2017. március 18-án, szombaton, 20 órai kezdettel megtartjuk a rendezvényt a nagykátai Művelődési Központban.


A fellépő zenekarok: Libido Blues Band (Buzsik József – dob, Lipták Tibor – gitár, ének, szöveg, Urbán György – basszusgitár, Lakatos Ágnes – billentyűs hangszer),


A zenekarok nagy része erre az eseményre állt össze. Így volt ez a Libido Blues Band-del is. Lipták Tibor szólógitáros pár héttel a rendezvény előtt talált maga mellé basszusgitárost, Urbán Györgyöt, és dobost, Buzsik Józsefet. Gőzerővel próbáltak, a zenéket és a dalszövegeket Lipták Tibi írta. Zömében bluest játszottak, de más zenei irányzatokkal is ötvözték dalaikat. A ’90-es Grundon már Lakatos Ágnes is csatlakozott a csapathoz, aki zongora- és szaxofonjátékával színesítette a hangzást. A zenekar különböző fesztiválokon és klubokban lépett fel, de az évek múlásával egyre kevesebb idő maradt a gyakorlásra. Utoljára 1994-ben, a tóalmási strandon rendezett fesztiválon álltak színpadra, és örömzenéltek.

 

alt




Csernobil 4-es Blokk (Hoppál Bulcsú – ének, Hoppál Mihály – gitár, Laczkó Csaba – basszusgitár, Irmalós Gábor – dob),


A Csernobil 4-es Blokk egy nagykátai testvérpárból és két unokatestvérből alakult 1987-ben. A négy alapító tagból hárman maradtak együtt, Hoppál Bulcsú, Hoppál Mihály és Laczkó Csaba. A zenekar története három korszakra bontható, három különböző dobossal, Irmalós Gáborral, Sinka Csabával és Mándli Attilával. A kezdetektől rhythm & blues klasszikusokat és saját számokat játszottak. Saját dalaik világzenei, alternatív, progresszív és groteszk elemeket hordoztak. Rendszeres fellépői voltak a kilencvenes évek felejthetetlen hangulatú rock kocsmáinak – a jászberényi Törpének, a Galériának, a Szőlőskertnek, a nagykátai Aranyszarvasnak vagy a pesti Piafnak –, de játszottak a Pecsában, az FMK-ban és középiskolai rendezvényeken is. Ők lettek az első Grund Fesztivál nyertesei, és úgy, hogy a tagság háromnegyede akkor még nem volt nagykorú. A Csernobil 4-es Blokk hivatalosan ugyan sosem oszlott fel, de a kétezres évektől működésük takaréklángra állt.

 

alt




A formáció gitárosa, Hoppál Mihály később bábszínházi zenészként is dolgozott, majd bekerült az Arasinda együttesbe, a Kálmánia zenekarba, muzsikált a Blues Transittal. Tizennégy évig volt a Misztrál együttes tagja, fellépett Finnországban, Franciaországban, Ausztriában, Belgiumban, Németországban és az Egyesült Államokban. Tizenkét lemezen, amiből három aranylemez lett, hallható a játéka és szerzeményei. 2016-ban Magyar Örökség díjat vehetett át. Két éve a saját zenekarával, a Hoppál Mihály Band-del dolgozik, s olyan költőkkel tartanak közös műsorokat, mint Lackfi János, Szabó T. Anna vagy Jónás Tamás és Kürti László.


Rituális Rémtettek (Bakó Éva – ének, Báji Zoltán, Erős Dénes – basszusgitár, Csizmadia János – gitár, Gazda „Gúnár” László – ének, gitár, billentyűs hangszer, Klacsán Gábor – szöveg, Urbán László – dob).


A Rituális Rémtettek 1988-ban alakult Nagykátán. Az alapító tagok Csizmadia János (gitár, ének), Báji Zoltán (basszusgitár, ének) és Urbán László (dob, vokál) voltak. Még abban az évben csatlakozott hozzájuk Bakó Éva, aki énekesnőként erősítette a társulatot. Az underground stílusú banda a korabeli „kult” helyeken – így a budapesti Fekete Lyukban és a Művész Klubban – többször is fellépett. A nagykátai Grund fesztiválokon is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra. Egy ilyen alkalommal találkozott a zenekar Gazda Lászlóval, aki az együttes egyik frontembere lett – a dalok többségét ő írta, gitározott, énekelt, és ha kellett, szintetizátoron is játszott. A zenekarból családi okok miatt kivált az egyik alapító, Csizmadia János (Magilla). Pótlásáról gyorsan kellett volna gondoskodni, mivel a Rituális Rémtettek ekkor már erőteljesen koncertezett országszerte, de nem találtak megfelelő embert, így visszatértek az eredeti, egy szólógitáros felálláshoz. Ez idő tájt került a csapatba Klacsán Gábor, aki a zenekar menedzsere és szövegírója lett. Aztán egy másik alapító, Báji Zoltán is kilépett, helyére Erős Dénes érkezett Jászberényből. 1991-ben jelent meg a zenekar egyetlen lemeze, melyet még két, stúdióban felvett szám követett. Az együttes 1992-ben feloszlott, de a „Retro Grund Rocktalálkozóra” újra összeállnak.

 

alt




Nagyon köszönjük a bemutatott zenekaroknak, hogy ennyi év után is vállalták a fellépést, és reméljük, hogy felejthetetlen élményben lesz része mindnyájunknak!


Urbánné Bozsik Gabriella

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít