Menu

Portelek verőfényes ünnepe

2017-03-13 11:27:50

 

Nem tudom, hogy az is a pályázati kiírás része volt-e, hogy az új közösségi tér felavatására a 2017-es tavasz legszebb napján kerüljön sor, de így történt. Március 4-én az év első igazán gyönyörű, verőfényes napja köszöntött ránk, de a portelekiekre meg különösen.


A régi, még 1928-ban épített iskola épülete a mai korhoz illően felújítva és felszerelve várta az újraavatására gyülekező ünneplőket Porteleken, a templom mellett. Mert templom és iskola nélkül semmilyen közösség nem tudott élni, ezekre minden korban szükség volt. Talán nem túlzás, de a most Porteleken élők apraja-nagyja mind ott volt, és a sok vendég is bezsúfolódott a nagyterembe. Ünnepelni jöttek össze az emberek, mert ünnep az, ha egy kis közösség élni akar, és ehhez segítséget is kap.


A Porteleken működő Hétszínvirág ovi gyermekei – nyolc apróság – szépen szerepeltek, nagy boldogságára szülőknek, nagyiknak. Az ovi még működik a régen iskolaként használt épület egy részében. Az iskolás gyerekeket viszont reggelente a busz Jászboldogházára viszi, mert ott van számukra megfelelő iskolai ellátás.


A vendégek is szót kaptak. Elsőként Pócs János országgyűlési képviselő idézte fel emlékeit, amikor a dinnyetermesztés is fontos volt a Porteleken élők számára. Az élet azonban változik, s a kis közösségeket – ahol már se bolt, se kocsma sincs – sajátos eszközökkel kell segíteni. Ebben változatosak a lehetőségek. Jászberény vezetése pedig talált olyan pályázatot, ami az itt élők számára fontos. Felújították a közösségi házat, amihez gratulált a képviselő.


Szabó Tamás polgármester azt mondta el, hogy Jászberény önkormányzata számára fontos, hogy a Porteleken élőknek is legyenek olyan lehetőségeik, amit a közösségi terek biztosítanak. A városhoz való tartozás érzését fenn kell tartani. A közösségi tér biztosítása pedig nem az első lépés a képviselő-testület szándékai szerint. Azt hangsúlyozta, hogy Portelek lakosai fontosak a város számára, s a közösségi élet újra-alakítására, gazdagítására pedig minden segítséget megadnak.
 

 

alt



Az 1971-ben alakított Porteleki Pávakör tagjai kis műsorral kedveskedtek. A neves énekegyüttes ma már Jászberényi Kossuth Népdalkör néven szerepel, de töretlen lendülettel és színvonalon vannak jelen a város kulturális életében.


A közösségi tér történetét Balog Donát, a terület önkormányzati képviselője mondta el. 2016-ban volt olyan tanyafejlesztési program, melynek keretében a közösségi ház felújítására lehetett pályázni. Ehhez 10 %-os önerőt kellett a város önkormányzatának biztosítani. A pályázatuk sikeres volt, 11 milliós összeget sikerült elnyerni. Az épület felújítása után – ami 2017 január-februárban történt - oktatási tevékenység és egészségügyi szűrő-programok megvalósítása is szerepelt a pályázatban. Így az avatás után még sok feladat vár a szervezőkre, de az itt élőkre is, ami őket szolgálja.


Nagyné Varga Ilona, az Esély Szociális Közalapítvány képviseletében elmondta, hogy háromféle képzést terveztek el, melyek a gazdálkodáshoz, az önállóság eléréséhez ad segítséget, s összességében a programban résztvevők életminőséget javítja majd.


A ceremónia itt is szalagátvágással ért véget, Szabó Tamás polgármester, Balog Donát önkormányzati képviselő és Piroska Miklós, a megyei közgyűlés alelnöke ügyeskedett az ollóval. Aztán az előadóteremből a közösségi szobába is bepillanthattunk, ahol csocsó, ping-pong asztal, biliárd, padok, táblák, s olyan eszközök is vannak, melyek hétfőtől már használatba is kerülnek. Hamar kiderült, egy varrószakkört is alakítani kellene, mert sok asszony számára ez fontos volna. Hát, ha akarják, ez is lesz Porteleken!


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít