Menu

A könyvmolyok tisztelik egymást - Kétéves a berényi könyvklub

2017-03-20 17:29:40

 

A városi könyvtárban Vas Judit – immár nyugalmazott könyvtáros – vezetésével két évvel ezelőtt alakult a Könyvklub, hogy az irodalom – főként magyar szépirodalom – kedvelői havonta találkozhassanak, s megvitassák egymással legfrissebb, de akár régebbi könyvélményeiket is.

 

Elsősorban a magyar irodalom jeles alkotói, a szépirodalom különleges értékei vonzzák a tagokat. Ahogy illik a második szülinapos összejövetelt is megtartották, még szülinapi torta is került az asztalra. A beszélgetés során aztán kiderült, hogy a klubtagok számára élmény minden találkozás. Az egymás iránti szeretet és tisztelet az erős kapocs számukra azzal együtt, hogy a klub laza keretek között működik, semmi se kötelező, mindenki saját lehetőségei mellett vesz részt a havi összejöveteleken. A klub nyitott szervezet, de mégis fontos, mert többen egyetlen alkalmat sem hagynak ki. Sőt, feladatokat is vállalnak, kiselőadást tartanak, felkutatnak a régi és a kortárs irodalom jelesei közül olyanokat, akik még nem szerepeltek a klub programjában. 

 

A könyvklub tagjai főként pedagógusok, a honi szépirodalomban igencsak jártasak, s mindent tudnak, ami manapság fontos lehet. Így sok szó esett a 200 éve született Arany Jánosról. A jubileum kapcsán külön rendezvényt is szerveznek, s ki-ki vállalt is feladatot ebben. Vas Judit legfrissebb olvasmányélményeiről számolt be, de szó volt az írók felelősségéről is a társadalmi változások korában.

 

A kortárs irodalom ismerete fontos számukra, így erről is sok szó esett. Dragomán Györgyről több érdekesség is elhangzott, de Tóth Krisztina és Lackfi János nagyszerűségéről is.  A találkozó klubdélután – így felért egy izgalmas irodalomórával is.

 

A szó aztán többször is visszaterelődött Arany Jánosra. A könyvtárban is lesznek a jubileum kapcsán rendezvények, vetélkedők, ehhez kapcsolódnak az olvasókör tagjai is. Arany verseinek zeneisége, kiváló fordításai is a magyar nyelv olyan magaslatait mutatja, melyet máig nem tud senki túlszárnyalni.

 

Arany mellett másik jubiláló híres írónk is van. Szabó Magda 1917-ben született Debrecenben, s a magyar irodalom különleges, egyedülálló alakja ő is. A városi könyvtárban 45-nél is több műve található, köztük több gyermekkönyv is. Szóval az ő születésnapjára, a méltó emlékezésre is készülnek a klubtagok, igazodva természetesen a könyvtári programokhoz.

 

Kiss Erika

 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít