Menu

Nem szokványos megoldásokkal a klubszínpadokon

2017-03-28 10:31:18

 

Kohári Szabolcs a Lehel Vezér Gimnáziumban elsősorban a reál tantárgyak iránti érdeklődésével tűnt ki. Már akkor lehetett tudni a gitár és a gitáros zenék iránti érdeklődéséről, amely műegyetemi évei vált igazán komollyá; amellett, hogy sikerrel teljesítette a biomérnöki tanulmányaival járó kötelezettségeit, elkezdett zenekarozni. Olyannyira megkedvelte a húrok pengetését, hogy Nude Bush nevű formációjával stúdióban is rögzített több számot. Az egyik jeles fővárosi klubban koncerten is bemutatott anyag kapott már pozitív visszajelzést hírportál zenei mellékletében, valamint rockzenei magazin online felületén is; erről is kérdeztem a négytagú zenekar jászberényi kötődésű tagját.


-    Szabolcs, mikor vált számodra egyértelművé, hogy a gitározás több számodra szobazenélésnél?


- Ezelőtt játszottam már pár bandában, velük főleg feldolgozásokat játszottunk a magunk szórakoztatására, és néha-néha fel is léptünk, de nem volt komoly. Körülbelül ezzel az attitűddel csatlakoztam a Nude Bush-hoz is, de elég hamar kiderült, hogy meg van az összhang és elkezdtünk saját számokon ötletelni. Amikor elkezdtük tervezgetni a lemezfelvételt, és szembesültem vele, hogy szépen lassan összejött nyolc számunk (amiből hetet fel is vettünk), akkor döbbentem rá, hogy mekkorát fejlődtünk a kezdetekhez képest.


-    Hogy találtok egymásra a Nude Bush tagjaival?



- Amikor még csak egy-két éve gitároztam, egyetemi barátokkal alapítottunk egy bandát és az ottani énekes mutatott be Botinak (a Nude Bush dobosa), aki akkor körülbelül 15 éves lehetett és úgy egy éve már dobolt. Párszor jammeltünk, de végül annyiban maradt a dolog. Majd fél évre rá, egyszer csak rám írt, hogy keres gitárost a Nude Bush-ba, mert a gitáros és az énekes is kilépett. Beléptem a bandába, néhány próba után látszott, hogy megvan egy irány, amerre el tudunk indulni zeneileg, így feladtunk egy hirdetést énekest keresve. Máté jelentkezett elég hamar, aki ének mellett gitározik is. Ezzel a formációval írtuk meg első két számunkat (Psycho Bitch, Roasted Page), egy koncertet lenyomtunk, majd a basszerosunk kilépett, és jó pár hónapon keresztül kerestük az utánpótlást. A banda ekkor elég válságos időket élt meg, nem tudtuk, hogy lesz-e folytatás. Végül Máté munkatársán keresztül ismertük meg Danit, aki azóta is a bőgőt nyúzza.


-    A zenétek stílusát ti egyaránt  a „garage stoner funk” jelzővel illettek, de a „stoner funk rock” meghatározást is lehetett már olvasni. A műfaji sokszínűség a ti esetetekben azt jelenti, hogy próbáljátok „belepakolni” a közösbe a kedvenceiteket, és azok alapján valami egységeset létrehozni?

 

alt




- Körülbelül erről van szó, mindannyian egy kicsit más zenei skálát hallgatunk, amiben megvan a pár közös pont, de ezen felül mindenki hozzátesz egy kicsit a saját világából. Szeretjük a nem szokványos megoldásokat, és keressük is őket. Olyan számokat írunk, amiket mi is szívesen hallgatnánk.


-    A hétszámos EP-tek címében (Door to Groove) lévő nyílászáró mennyire nyitott ajtót feltételez? Magyarán: dalszövegek, hangszerelés esetében vannak-e olyan keretek, amelyek azért jól körülírhatóan meghatározzák a Nude Bush világát, vagy „jöjjön, aminek jönnie kell”?


- A címmel erre is próbáltunk utalni, ez a pár szám a műfajhoz mérten elég széles spektrumot ölel fel és ez csak a kezdet. A számok, amelyek a lemezfelvétel óta készültek, szerintem egyre kiforrottabbak, érezhető, hogy mindig van hova fejlődni. A hangszerelésen sokat nem fogunk változtatni, de például az felmerült már, hogy egy kis utcazenéléses móka erejéig átdolgozzuk a számokat akusztikus formában. Dalszövegek tekintetében sincs kőbe vésve minden. Páran kritizálták, hogy miért nem írunk magyar szövegeket és beláttuk, hogy ebben van ráció, így most ez is a levegőben van.


-    Te felelsz az angol nyelvű dalszövegekért. Milyen témák foglalkoztatnak leginkább?


- Olyan szövegeket próbálok írni, amelyek egy sztorit mesélnek el. Általában az ihlet azokból a könyvekből jön, amiket éppen aktuálisan olvasok. Megragad egy szó, vagy egy gondolat, és azt addig forgatom, amíg teljesen más lesz a jelentése, majd e köré építem fel a szöveg többi részét. De többször is volt olyan, hogy Botinak volt egy alapötlete, mint például az, hogy írjunk egy számot arról, hogy miért nem érdemes a sört az erősítőn hagyni, és így született a Masters. Mindenesetre a kliséket próbáljuk kicsit kiforgatni a szövegeinkben.


-    Eddigi koncertjeiteken hogyan fogadta a közönség a zenéteket? Kialakult-e már kisebb rajongói mag?


- Idáig nagyon pozitív volt a közönség, és sokszor megkaptuk, hogy koncertről koncertre egyre jobbak vagyunk, amit mi is érzünk. A kemény magot egyelőre a barátaink, és az ő barátaik alkotják, de a nyárra tervezett budapesti klubkoncertekkel - és NEM TV-s zenei tehetségkutatókkal - reméljük, hogy többen is megszeretik majd a zenénket.


-    Mi a koncepciótok a bandával kapcsolatban: inkább megmaradnátok hobbizenekarnak a tanulmányaitok / polgári foglalkozásotok mellett, vagy szeretnétek sokat koncertező, „fesztiválszínpados” turnézó, csapattá válni?


- Kicsit pesszimistán állok hozzá a pesti klubélethez azok alapján, amiket eddig tapasztaltam. A nem populáris rockzene itthon majdnem hogy rétegzenének számít, és az emberek többsége inkább elmegy egy nagyobb ismert bandát meghallgatni, vagy esetleg tribute bandára, minthogy nyisson az új bandák felé. Önerőből manapság nehéz kitűnni, mert nagyon sok nagyon profi feltörekvő banda van. Ezekből következik, hogy nem fogjuk egyhamar beadni a felmondásunkat, de nyilván ha becsúszik pár fesztiválfellépés, esetleg kisebb turné, nem fogunk rá nemet mondani.

 

alt




-    Tervezitek-e, hogy Jászberényben is játszani fogtok a közeljövőben?


- A közeljövőben nem valószínű, de semmi sem kizárt. Ha úgy látjuk hogy van rá igény, akkor mi bárhol szívesen rockolunk!


A Nude Bush eddigi munkássága meghallgatható a zenekar Bandcamp-oldalán: https://nudebush.bandcamp.com/, a Facebookon pedig itt olvashatóak a friss információk Kohári Szabolcsékkal kapcsolatban: https://www.facebook.com/nud3bush/


P.T.

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít