Menu

A friss kenyér illatánál nincs jobb a világon

2017-05-09 11:31:55

 

A képviselő-testület májusi üzemlátogatása során az 1990-ben alapított Sebestyén Kft.-t kereste fel. Jártunk már többször is a Fácán utcában lévő pékségben, mert az üzem 2007-es megvásárlása óta a Sebestyén család több alkalmat is kínált a betekintésre. Minden esetben valamilyen újdonság, felújítás, bővítés, fejlesztés megvalósítása volt éppen a bemutatás oka. Most inkább az elért eredmények számbavétele volt a fő indok.

 

Sebestyén László és felesége, valamint fiuk, ifjabb Sebestyén László voltak a házigazdák. Lányuk – aki szintén a cég fontos tagja – tanulmányai miatt nem tudott jelen lenni.  Azaz, egy igazi családi vállalkozást ismerhettek meg a képviselők, bár ezt azért mindenki jól tudja Jászberényben. A házigazdák egy újabb teremben fogadták a képviselő-testület tagjait. Most ez az oktatóterem, mert a „régit”, a 2011-ben kialakított termet más feladatra szánták. A fejlődés ugyanis egy pillanatra sem állt meg az évek során, s a régi termet is a termelés szolgálatába állítják.

 

alt

 

Az biztos, hogy a pékségben minden talpalatnyi helyet kihasználnak, mert a termelés volumene, a megrendelések száma egyre növekszik, s ezzel együtt a dolgozói létszám is. Az elmúlt évek során nyertek pályázati támogatást telephelyfejlesztésre, az üzem bővítésére. Legutóbb 2013-ban 3 milliót a foglalkoztatás bővítésére. A jövő pedig ismét a sütőüzem bővítése lesz, mert egyre nő az igény termékeik iránt.

 

A szakoktatás gyakorlati helyeként is működik a Sebestyén Kft. Ezt 2011-ben vállalták fel. A Klapka György SZKI-ban évente 15 tanulót vesznek fel pék-cukrász szakra, s a gyakorlati képzés a Sebestyén pékségnél történik. A látogatás során kiderült, hogy vannak olyan végzett tanulók, akik azóta már aktív munkavállalóként itt dolgoznak. Sőt, többen végeztek a Szakma Kiváló Tanulója elismeréssel.  A szakképző középiskola igazgatója, Tamás Zoltán tagja a képviselő-testületnek, egy jó hírrel is szolgált. Elmondta, hogy a szeptemberben induló tanévre külön hirdették a pék és külön a cukrászképzést. Az érdeklődés nagy volt. Csak cukrásznak 14 diák jelentkezett, így Sebestyén Lászlóék két osztályra számíthatnak ősztől.  

 

Miközben végigjártuk az üzem minden apró részét a lisztraktártól a sütemények készítéséig, a kiszállítási rendszerig sok információt kaptunk. Sebestyén László és fia elmondta, hogy 2006-ban a cégüknek 40 dolgozója volt, jelenleg pedig 88 a létszám. Évente 15 tanuló gyakorlati oktatása történik náluk. Van 7 saját élelmiszerüzletük, ahol a sokféle finom pékárut, a süteményeket is árusítják. Mindig fontos szempont volt számukra, hogy az egészséges táplálkozást segítő termékeket készítsenek. A kovászos házi kenyér ma már a cég védjegyének számít. Teljes kiőrlésű és Graham-lisztet is használnak, sokmagvas termékeket készítenek. Saját boltjaik mellet jelenleg mintegy 100 helyre szállítanak Szolnoktól Gyöngyösig. Nagy megrendelőjük a hatvani kórház. Iskolákba, óvodákba is kerül a Sebestyén-féle pékárukból.

 

alt

 

 

Miután a látogatók megtapasztalták, hogy milyen a kemencék közelében a hőmérséklet, s hogyan lehet két kézzel két kenyeret egyszerre gyúrni, azt is megtudták, hogy az igazi kenyeret csak kézzel gyúrva lehet készíteni. Sok „okos” géppel, berendezéssel is találkoztunk, de a lényeg nem ez. A kenyér lelke a kézi munkában rejlik – hallottuk Sebestyénéktől.  S erről, a magas minőségről ők nem akarnak lemondani sosem. Persze meg is kóstolhattak a termékekből néhányat a vendégek, a pékáruk mellett süteményeket is, hiszen azok is készülnek a Fácán utcában.  Így ez egy jóízű látogatás volt!

 

Kiss Erika

 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít