Menu

Májusi klubfoglalkozás a hagyomány vonzásában

 

2017-06-02 10:02:45

2017 májusának tizenharmadik napja igencsak szerencsésnek bizonyult: táncházba térhetett be a Fonó Klub rendezvénysorozat második állomásán az érdeklődő, remek programmal várt újfent a Víz utca.

 

A Tükrös zenekar után két héttel újfent olyanok húzták a talpalávalót a jász fővárosban, akiknek a művészi felfogását erőteljesen meghatározza a hagyományhoz való ragaszkodás. Szász Lőrinc nagybőgős személyében szelíd szavú népművelő állt a rendezői jobbon, akit hallgatva a beavatás szó juthat az ember eszébe – egy ritka értékes, szép dolgokban gazdag világ kapcsán.  Gondolatait átjárta az adatközlők tisztelete, ugyanakkor a játékmódról is tett említést, elmondta: egy-egy tájegység zenei anyagának az eljátszását hogyan befolyásolják más ingerek, azt, hogy „románul” nemcsak nyelvet beszélni, hanem népzenét játszani is lehet. Hajdú Flórián és párja, Paput Júlia pedig már a koncerten megmutatta, hogyan lehet táncolni erre a muzsikára, mondjuk jóféle mezőségit. Nem maradt a tánc kettejük kiváltsága: a koncert utáni táncház rendjét a vajdaszentiványi-kalotaszegi-mezőségi hármassága határozta meg.

 

alt




Az üsztürü köznévként a gabonaszárításhoz használt ágaskaróra utal. Jászberényben az is bebizonyosodott, a köznév tulajdonnévként is valami ősit, erőset jelöl: olyasvalamit, amire lehet támaszkodni a hétköznapokban és az ünnepeken egyaránt.


P.T.

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít